avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de odihna

Buna ziua. Am inalnit, recent, o situatie strigatoare la cer, cel putin pentru mine, personal. Intr-o institutie serioasa, CCM prevede ca zilele de CO se pot acorda fractionat, cu conditia ca, atentie, prima transa sa fie de minimum 15 zile, si nu una dintre ele. Mai mult: odata cu acordarea acestei transe, se platesc salariatului toate drepturile banesti aferente intregului concediu, inclusiv prima de vacanta. Opinia mea ar fi ca, legal, ori se acorda intreg concediul, caz in care se platesc toate drepturile, ori se acorda in transe, dintre care una, oricare, este de minimum 15 zile, cu plata proportionala a drepturilor. Care va este opinia, stimati forumisti? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adi Lungu , utilizator 12:15, 22 Iulie 2009
Art. 60. - (1) Concediul anual de odihna va putea fi fractionat la solicitarea salariatului; una din fractiuni va trebui sa fie de cel putin 15 zile lucratoare. Cealalta parte va trebui acordata si luata pana la sfarsitul anului in curs.
(2) Cand din motive neimputabile salariatului, acesta nu si-a efectuat integral concediul de odihna pe anul in curs, restul de concediu se va acorda pana la sfarsitul anului urmator, in perioada solicitata de salariat.
Art. 59. - (1) Pe durata concediului de odihna, salariatii vor primi o indemnizatie ce reprezinta media zilnica a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
(4) Indemnizatia de concediu si, dupa caz, prima de vacanta se platesc inainte de plecarea in concediu.
Contractul colectiv de munca la nivel national.
Daca contractului colectiv de munca la nivel de unitate contine prevederi mai avantajoase pt. salariati se aplica acele prevederi.
1. Cred ca este pur si simplu o scapare a celor care au intocmit si semnat CCM. Nu vad ce avantaj ar avea una sau alta din parti daca se mentine aceasta prevedere.
2. Chiar si asa, pana veti modifica aceasta clauza, se poate merge pe textul din Codul muncii care este mai favorabil.
3. Daca se ia CO fractionat, se obisnuieste ca prima de vacanta sa se acorde toata o data, la una din transele de CO.
1. Banuiesc ca articolele mentionate sunt din CCM la nivel national. 2. Cred ca sunt edificatoare art. 143(5) si 145(1) si (2). Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul zile concediu de odihna lidia31 lidia31 buna ziua. Am si eu o nelamurire: sunt angajata din 14 noiembrie 2008 si pe parcursul anului am avut o saptamana de concediu fara plata si 2 saptamani de ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna in mai multe etape giovanni22ro giovanni22ro Lucrez ca asistent medical intr-un spital de stat din Bucuresti. Am dreptul la 29 de zile de concediu. Mi-am luat 22 in vara si inca 2 de curand. Cererea de ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna stelarman stelarman o intrebare simpla: este angajatorul obligat sa acorde o transa de minim 15 zile sau se poate si altfel? (vezi toată discuția)