avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj bunuri comune-cota majorata de contributie, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj bunuri comune-cota majorata de contributie, atribuire bunuri, sulta

Sunt in proces de partaj cu fosta sotie,divortul pronuntandu-se,definitiv si irevocabil in anul 2013.
In acest moment,a avut loc prima sedinta,s-a amanat pentru a aduce si alte inscrisuri si martori.Eu am cumparat tot ce exista din fosta casatorie,adica un apartament cu doua camere nedecomandat ,la care au contribuit si parintii mei cu o suma de bani,un autoturism nou,un garaj pentru acesta,tot ce poate exista intr-un apartament,deci tot necesarul,plus cheltuieli pentru traiul zilnic,concedii,imbracaminte,etc.Fosta sotie a avut servici doar 14 ani din cei 35 de casatorie,in special din cauza lipsei de pregatire scolara( la inceputul casatoriei avea 8 clase,apoi a facut liceul la seral,fara servici si abia dupa 9 ani de la casatorie a putut lucra).
Pe timpul casatoriei ,numai eu,am asigurat in intregime cheltuieli de inmormantare pentru trei persoane din familia din care aceasta provenea,apoi i-am ajutat familia foarte mult,chiar cu bani,pentru ca erau foarte saraci.
In intampinarea pe care a facut-o,fosta sotie,prin avocatul acesteia,solicita instantei sa-i atribuie apartamentul,angajindu-se sa-mi plateasca sulta ca diferenta de bani ,luand in calcul toata masa partajabila( aprox. 120.000 lei noi).
Mai mentionez faptul ca fosta sotie beneficiaza de un sfert din pensia mea( divortul s-a pronuntat numai din vina mea),plus veniturile din pensia ei.
Eu doresc sa raman cu apartamentul,masina( cumparata numai din platile compensatorii cand am iesit la pensie,) si cu absolut toate celelalte bunuri si sa-i platesc integral sulta,in bani,avand in vedere cota ce se va atribui fiecaruia.Si daca se va intampla asa,care este limita de timp in care sa-i platesc sulta?In acest timp pot vinde vreun bun atribuit ca sa am cu ce sa-i platesc aceasta sulta?
Va multumesc anticipat si va doresc sarbatori fericite.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:01, 24 Ianuarie 2016
Daca puteti vinde sau nu depinde de ce inscrieri face sotia dv. privitor la bunuri. Cat despre atribuire, depinde si de situatia locativa a partilor, precum si de cum dovediti contributia. Pacat ca nu ati reusit sa negociati.
Term,enul d eplata a sultei depinde de ce solicitati in instanta si ce decide instanta, altfel ea e datorata imediat la ramanerea definitiva a hotararii.
:rtfm:Interventie moderator
Am rugamintea sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema, intrucat o astfel de practica incalca pct.3.3 din Regulamentul de postare.
In situatia in care mai aveti nelamuriri/intrebari suplimentare fata de raspunsurile primite, aveti posibilitatea sa continuati discutia aici folosind optiunea " raspunde".
Aveti mai jos mesajele dvs. si raspunsurile primite.
Multumesc pentru intelegere.
georgeconstantin a scris:

Buna ziua
Sunt in plin proces de partaj,dupa divortul de sotie pronuntat in 2013.Judecatorul s-a pronuntat privind cota de contributie ce revine fiecaruia,eu 60% si fosta sotie 40%.Eu nu sunt multumit de aceste procente( am solicitat 90%),deoarece din inscrisurile emise de organele oficiale in drept,din depozitia martorilor,din interogatoriul meu,a reiesit foarte clar ca absolut tot ce s-a cumparat de-a lungul a 35 de ani de casatorie plus traiul zilnic,ajutor pentru decese a 3 persoane din familia fostei sotii ,a fost suportat de mine avand venituri permanente si de 10 ori mai mari decat ale fostei sotii.In plus fosta sotie a lucrat efectiv,cu venit in bani,doar 14 ani din cei 35 de casatorie.
La cumpararea apartamentului,care face parte din masa partajabila am contribuit eu si parintii mei,fosta sotie n-a platit nici-un ban,nici nu avea de unde.Autoturismul l-am cumparat numai din platile compensatorii si ajutorul primit la trecerea la pensie a mea.
Am solicitat ,in cadrul sedintei de judecata,sa mi se atribuie toata averea mie si in procentul primit de 40% sa-i platesc fostei sotii,in bani,sulta ce i se cuvine.
Fosta sotie a solicitat sa i se atribuie apartamentul( cu doua camere nedecomandat) si diferenta pana la totalul masei partajabile sa-mi plateasca sulta ce mi se cuvine in raport de cota mea,adica 60%.
Mentionez ca toate bunurile au fost achizitionate in timpul casatoriei,iar in urma divortului fosta sotie primeste un sfert din veniturile mele ca pensie,pentru tot restul vietii.
Mai mentionez ca nu avem copii impreuna.
Va rog,respectuos,sa-mi raspundeti si sa precizati ce sanse am sa castig ceea ce-am solicitat eu,in special apartamentul si autoturismul.
Va multumesc anticipat.

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Este proces de detaliu.
Se va face expertiza dacă nu rezolvați amiabil.
Trebuie dovedit tot ce susțineți.
Pensie pentru ea de ce s-a stabilit?

gi-jane2 a scris:

Daca sunteti in plin proces, inseamna ca mai aveti si cai de atac ale hotararii de fond. Folositi-va de ele.
Din ce stiti, are sau nu bani de sulta ?
Ca daca nu are, e convenabil si asa.. o executati silit si adjudecati casa in contul creantei.

georgeconstantin a scris:

S-a stabilit sa-i dau un sfert din pensia mea,datorita faptului ca ,,m-au gasit singurul vinovat "de desfacerea casatoriei.Un sfert din pensia mea inseamna cateva sute bune de lei noi.
Din venitul ei de 600 lei noi pensie nu are,chiar daca mai primeste un sfert din pensia mea,nu depaseste 1500 lei lunar.

gi-jane2 a scris:

pt culpa la divort, poate primi o prestatie compensatorie, nu pensie, cititi cu atentie hotararea.

georgeconstantin a scris:

Buna ziua,
Am inceput partajul cu fosta sotie.Divortul s-a incheiat in 2013.
Judecatorul unei judecatorii s-a pronuntat privind cotele de contriburie,astfel eu 60% si foreste fosta sotie ,40%.
Eu am cerut 90%,avand in vedere ca tot ce s-a cumparat pe timpul casatoriei,apartament cu doua camere,nedecomandat,cumparat numai din banii mei( m-au ajutat si parintii mei cu bani),autoturism nou ( cumparat numai de mine cu banii care mi-au fost dati la trecerea la pensie),garaj,tot ce e nevoie intr-o locuinta si fireste traiul zilnic.
Apoi eu am avut tot timpul casatoriei servici;tot ce-am scris am documentat cu inscrisuri,martorii mei au spus acelasi lucru,tot ce s-a cumparat s-a facut cu banii mei.
Fosta sotie a avut servici 14 ani din cei 35 cat a durat casatoria.Familia din care provenea n-a ajutat-o cu nimic,pentru ca erau foarte saraci.
Eu am solicitat absolut totul,in schimbul sultei in bani ce i se cuvine,tinand cont de cota ce i s-a atribuit.
Ea a solicitat apartamentul,in schimbul sultei in bani ce mi s-ar cuveni,conform cotei mele de 60%.Dar din veniturile ei din pensia de 500 lei noi,cum poate plati sulta?
Judecatorul ,in pronuntarea facuta,a dispus efectuarea unei expertize,in vederea stabilirii loturilor.Eu cum sa inteleg acest lucru? Ca judecatorul n-a tinut cont de cererile celor doua parti si partajul va avea loc in natura,daca este asa cui va atribui apartamentul?Valoarea masei partajabile este de aprox. 150.000 lei noi.
De asemenea,din hotararea de divort,reiese ca eu sa-i platesc 1/4 din pensia mea,pe tot timpul vietii( motivul ca eu am fost singurul vinovat de desfacerea casatoriei asa,,m-au gasit").Sincer,nu aceasta este realitatea.
Orice hotarare va lua judecatorul,eu pierd foarte mult,adica de acum inainte cat,traiesc( am 62 de ani),trebuie sa suport ,pentru fosta sotie,1/4 din pensia mea,ca fost militar cu grad mare plus o sulta de zeci de mii de lei,sau sa-mi pierd casa!Aceasta este dreptatea in justitia noastra?
Pe tot timpul proceselor de divort,acum la partaj,fosta sotie a mintit,cu nerusinare,s-a probat acest lucru,s-a folosit de falsuri,probate cu martori si inscrisuri,si totusi toate hotararile de pana acum ,i-au fost favorabile.
Sunt foarte derutat de modul cum se judeca,acum la partaj am adus tot ce se putea aduce,ca inscrisuri,martori corecti ,care au intarit inscrisurile,fosta sotie n-a adus nici-un inscris,pentru ca nu avea ce aduce si totusi a primit o cota foarte mare,fata de realitate.
Fac precizarea ca fosta sotie locuieste de doi ani in apartamentul ce urmeaza sa-l impartim,a schimbat yala la usa de la intrare ca eu sa nu pot merge acasa la mine.S-a spus si acest lucru judecatorului,acesta si-a notat si atat.
Daca voi face apel,pot obtine o cota mai aproape de adevar,un 75-80%?
Apelul pot sa-l fac la alt tribunal decat acela unde am pierdut trei procese,doua de divort si o contestatie in anulare?
Nu avem copii impreuna
I-mi cer scuze pentru ca am scris asa mult.
Va multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc sarbatori fericite.

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Apelul se depune la instanta care a dat hotararea pe care o atacati.
Nu puteti evita instanta superioara in grad care va judeca apelul.
Incercati sa mergeti la avocat pentru a va face un studiu de caz si eventual sa va lamureasca daca ati avea sanse in apel.Sa va prezentati cu tot dosarul inclusiv hotararea judecatoreasca deoarece trebuie analizata in detaliu situatia de fapt si in drept,
Taxa judiciara de timbru va fi destul de mare in apel si ar fi bine sa stiti cat mai exact daca aveti sanse sau ce sanse ati avea.

georgeconstantin a scris:

Va rog sa-mi raspundeti daca vi se pare corect stabilire a cotelor?







In cazul ,,Apelului",dupa hotararea de la prima instanta,avocatul poate pretinde un nou onorariu? Si daca,DA,acest onorariu cat ar putea fi fata de cel stabilit inainte de judecata de fond? Poate fi jumatate cat este si taxa de timbru, fata de cel initial?
Nu ne putetm pronunta pe forum daca vi s-au stabilit corect cotele, instanta s-a pronuntat pe baza unor probe, nu la ghici, daca nu vi se par corecte, aveti cale de ataca.
Onorariul avocatului il stabiliti impreuna cu acesta, aveti un alt proces practic, exista sansa sa va ia mai putin, dar nu e obligat.
De regula e mai dificil sa rastorni o hotarare pronuntata de o instanta decat sa obtii una initiala buna. Parerea mea e sa mergeti sa consultati si alt avocat doar ca sa vedeti o alta parere si/sau abordare, apoi va faceti calcule de costuri si decideti.
Totusi, trebuie sa luati in calcul anumite aspecte care, desi va par nedrepte, realist ele poate sunt corecte.
Suma lunara pe care o platiti sotiei nu are legatura cu partajul, ea e o despagubire pentru ca, din culpa dv., s-a incheiat casatoria. Nu se da usor o astfel de decizie.
Faptul ca dv. aveti unde sta, iar doamna foloseste apartamentul comun este favorabil doamnei. De doi ani puteati face o cerere de reintegrare.
Nu stiu cum s-au stabilit cotele, insa se tine seama si de alte aspecte decat timpul salarizat, anume venitul, munca in casa sau la casa etc.
Intretinerea rudelor sotiei nu are relevanta in proces.

Alte discuții în legătură

Divort prin comun acord Nacu Nacu Divortez de sotul meu dupa 7 ani de casatorie , nu avem copii , avem un apartament si locuim cu bunica sotului . Apartamentul l-am cumparat de la bunica ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar dupa divort-hotarare definitiva georgeconstantin georgeconstantin Buna seara Am divortat in anul 2013,hotarare definitiva.Ii platesc paratei 1/4 din pensia mea,ca renta viagera.N-am avut copii. In anul 2015 am inaintat ... (vezi toată discuția)
Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)