avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Mi se va considera ucenicia vechime in munca ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Mi se va considera ucenicia vechime in munca ?

Buna dimineata. As avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatorul lucru: In perioada 1966 - 1969 am urmat cursurile unei scoli profesionale, in acest sens detin contractul de ucenicie pe perioada respectiva, carnetul de muncitor calificat si diploma de absolvire a scolii. Eu imi amintesc sigur ca pe perioada respectiva am fost si platit dar oare acuma ar trebui sa demonstrez acest lucru (ca am fost platit si ca s-a virat de catre intreprindere CAS la stat) ca sa mi se considere vechime in munca. Cred ca mi-ar fi destul de dificil sa demonstrez asa ceva tinand cont ca acea intreprindere nu mai exista si nu stiu in momentul de fata de catre cine a fost preluata arhiva. Adresez aceasta intrebare deoarece ma induce in eroare Decizia ICCJ nr. 18/2015 care zice ca mi se considera vechime in munca doar daca am fost ucenic cu plata. Acesta este Dispozitivul deciziei:

"Admite recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului si, in consecinta, in interpretarea si aplicarea art. 3 alin. (1) lit. p) si art. 19 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca:

Perioada in care o persoana a fost ucenic cu plata si a urmat cursurile unei scoli profesionale:

1. anterior datei de 1 ianuarie 1949 va fi considerata stagiu de cotizare daca ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fostele case de asigurari sociale;

2. intre 1 ianuarie 1949 si 1 ianuarie 1954 va fi considerata vechime in munca, indiferent daca in privinta ucenicilor a existat obligatia virarii contributiilor la fostele case de asigurari sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai in masura in care s-a cotizat la fostele case de asigurari sociale;

3. dupa 1 ianuarie 1954 si pana la 1 aprilie 2001 va fi considerata stagiu de cotizare si vechime in munca perioada practicii in productie.

Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva :hugall:
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 23:56, 30 Octombrie 2016
Din pacate, mie mi-a respins si Casa de Pensii si Tribunalul cererea de recalculare a pensiei, in baza Deciziei ICCJ nr. 18/2015.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoala profesionala este vechime Geany71 Geany71 Buna ziua doresc sa stiu daca scoala profesionala se pune vechime la pensie,mentionez ca am facut scoala in perioada 1969-1971 .Ucenicie la locul de munca. ... (vezi toată discuția)
De ce nu mi se considera scoala de ucenicie la locul de munca 3 ani,vechime? lelicornelia lelicornelia am mers la casa de pensii sa depun la dosarul meu de pensii copie dupa diploma de absolvire a scolii profesionale de ucenicie la lucul de munca ,3 ani si ... (vezi toată discuția)
Scoala profesionala ca stagiu de cotizare me_magiciano me_magiciano Daca o persoana a facut scoala profesionala cu durata de 2 ani la \"Scoala profesionala de pe langa intreprindere Autobuzul\" din Bucuresti, iar la terminarea ... (vezi toată discuția)