avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incredintare vehicul unei persoane care nu poseda ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incredintare vehicul unei persoane care nu poseda permis de conducere

Buna seara,

Poate fi o persoana condamnata pentru savarsirea infractiunii de incredintare a unui vehicul unei persoane care nu detine permis de conducere, chiar daca nu era proprietarul masinii ? Proprietarul l-a rugat pe tatal sau si pe un amic sa mearga sa repare masina care ramasese defecta pe carosabil, dupa ce au reparat-o, amicul care nu avea permis a urcat la volan iar tatal proprietarului in dreapta. Poate fi retinuta aceasta infractiune in sarcina tatalui chiar daca nu era proprietarul masinii sau nu este o conditie obligatorie?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:51, 6 Decembrie 2015
Orice persoana incredinteaza un autoturism raspunde penal fara a conta daca este proprietar sau detentor precar.
Adica nu conteaza dreptul de proprietate.

Daca un hot o fura si incredinteaza masina unui alt hot care nu are permis de conducere raspunde penal si pentru aceasta infractiune.
Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Art. 335 C.pen. -Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.


"unei persoane despre care ştie "
Deci...pana la urma merge cu "n-am stiut". E greu de dovedit ca am stiut, nu ?
Daca persoana nu a stiut ca nu are permis respectivul nu raspunde penal.

Asa pare simplu, dar ancheta nu e asa de simpla...pentru persoana suspecta...deoarece depinde de mai multe lucruri...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am comis o infractiune tase.98 tase.98 Buna seara! In urma cu cateva zile, am incredintat masina unei persoane fara permis de conducere si am facut accident. In urma accidentului am intrat cu masina ... (vezi toată discuția)
Încredințare auto persoana fara permis 10ana 10ana Buna ziua, Va rog sa ma ajutați cu un răspuns la întrebarea: care sunt consecințele legale (amenzi, dosar penal... etc) pentru un proprietar de autoturism ... (vezi toată discuția)
Conducerea cu permis suspendat Nicu01 Nicu01 Salut as vrea si eu sa imi spina cineva ce pot face daca am avut permisul suspendat in germania si nu am stiut pana cand am ajuns in Romania. Mi sa ... (vezi toată discuția)