avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Anulare hotarare consiliu local de catre prefect
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Anulare hotarare consiliu local de catre prefect

Buna ziua,
Stimate doamne, stimati domni,
Am sa caut sa fiu cat mai succint cu putinta.
In luna august am inregistrat o cerere adresata consiliului local prin care solicitam recalcularea pentru o anumita suprafata din terenul avut in chirie pentru pasunat de la primarie. Aceasta suprafata reprezinta o fractie din totalul contractului. Consiliul local a aprobat aceste cereri(in cauza fiind mai multi fermieri) dar primarul refuza sa duca la indeplinire hotararea consiliului local venind cu precizarea ca ,,cererile au fost respinse la prefectura de catre prefect".
Din cate cunosc eu prefectul nu are atributii pe linie de consiliu local, iar hotararile consiliului local trebuies duse la indeplinire de catre primar.
Intrebare: poate anula institutia prefectului o hotarare a consiliului local care nu contravine legilor?
Multumesc anticipat pentru solutii.
Cel mai recent răspuns: bil63 , utilizator 18:52, 11 Decembrie 2015
Institutia Prefectului efectueaza controlul de legalitate a hotararilor adoptate de catre consiliile locale, putand solicita anularea acestora de catre instanta de contencios administrativ, in cazul in care considera ca acestea contravin legii (vezi legea 554/2004 a contenciosului administrativ).
Multumesc mult pentru raspuns. O ultima intrebare: prefectul poate anula o hotarare a consiliului local direct, fara a actiona aceea hotarare in instanta de contencios administrativ? Are aceste prerogative?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2015
bil63, utilizator
Legea nr. 340 din 12 iulie 2004 privind prefectul şi instituţia prefectului
Art.19
(1) În calitate de reprezentant al Guvernului, prefectul îndeplineşte următoarele atribuţii principale:
....
e) verifică legalitatea actelor administrative ale consiliului judeţean, ale consiliului local sau ale primarului;
.....
Nu, prefectul NU POATE ANULA o hotărâre a consiliului local. Dacă o consideră nelegală, cere consiliului local emitent să o revoce și, dacă acest lucru nu se face, depune contestație împotriva hotărârii la instanța de contencios.
Problema Dvs. este însă legată de punerea în aplicare a hotărârii. Dacă prefectul a demarat procedura prealabilă - respectiv acea solicitare de revocare la consiliul local - hotărârea respectivă este suspendată de drept și primarul are dreptate să nu o aplice... Respectiva hotărâre mai poate intra în vigoare abia după ce instanța de contencios va respinge contestația prefectului.
Nu este demarata nici-o procedura. Pur si simplu primarul ne-a spus,,prefectul nu a fost de acord cu hotararea iar eu nu o pot pune in aplicare". In rest, liniste. Multumesc pentru raspunsul detaliat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

H.c.l. se poate anula? kukycriss kukycriss Buna seara! Rog frumos sa mi se spuna si mie daca o hotarare de consiliu local se poate anula si ce lege se aplica privind anularea hotararii. De mentionat ca ... (vezi toată discuția)
Anulare hotarare consiliul local primariamaldaresti primariamaldaresti Cine semneaza actiunea in instanta inaintata de catre consiliu local pentru anularea unei hotarari a consiliului local intrata in circuitul civil? Consiliul ... (vezi toată discuția)
Hotarare adoptata de consiliul local declarata nelegala de catre instanta de contencios MANTA FLORIN CATALIN MANTA FLORIN CATALIN Hotararea de consiliul local de adoptare a ROF a aparatului de specialitate a aparatului de specialitate a primarului a primit aviz de nelegalitate de la ... (vezi toată discuția)