avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... insolventa banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

insolventa banca

S-a luat un credit in anul 2010 de la BCR.In urma impoosibilitatii restituirii creditului BCR,a dat procedura de intrare in faliment societatii.Societatea a primit un plan d reorganizare pe 3 ani.Dupa asta societatea a reusit sa plateasca din credit prin vanzarea de imobile apropae jumatate din credit.La vanzarea unui imobils -a primit de la banca o adresa in care se specifica ca banii vor fi luati din ultimul an de reorganizare(anul 3)...Stupefactie....Banii incasati din licitatie au fost scazuti din dobanda bancara...Cu cine putem lua legatura specializati pe acest domeniu?
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 14:17, 8 Decembrie 2015
Să știți că aceasta este ordinea legală de imputație a plății, în cazul datoriilor din credite bancare, penalități, dobânzi și abia apoi principal credit.

Dobânda este prețul contractului. Ați vrea să nu mai plătiți dobândă? Nu se poate, dacă acel credit e garantat cu ipoteci, curg dobânzi până la valoarea imobilelor ipotecate.
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2015
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Ordinea legala a imputatiei platilor este stabilita de art.1.509 NCC dupa cum urmeaza;
Art.1.509-(1) "Daca niciuna dintre parti nu face imputatia platii, vor fi aplicate ,in ordine,urmatoarele reguli:
a)plata se imputa cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenta;
b)se vor considera stinse,in primul rand,datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai putine garantii;
c)imputatia se va face mai intai asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d)daca toate datoriile sunt deopotriva scadente ,precum si,in egala masura ,garantate si oneroase ,se vor stinge datoriile mai vechi;
e)in lipsa tuturor criteriilor mentionate la lit.a)-d),imputatia se va face proportional cu valoarea datoriilor;
(2)In toate cazurile ,plata se va imputa mai intai asupra cheltuielilor de judecata si executare,apoi asupra ratelor,dobanzilor si penalitatilor,in ordinea cronologica a scadentei acestora,si,in final asupra capitalului, daca partile nu convin altfel."
Opinia mea este ca,imputatia platii s-a facut conform art.1.508 NCC-(1)"In lipsa unei indicatii din partea debitorului , creditorul poate ,intr-un termen rezonabil dupa ce a primit plata,sa indice debitorului datoria asupra careia aceasta se va imputa.Creditorul nu poate imputa plata asupraunei datorii neexegibile ori litigioase.
(2)Atunci cand creditorul remite debitorului o chitanta liberatorie ,el este dator sa faca imputatia prin chitanta."
Pe de alta parte, dvs,in calitate de debitor aveati dreptul sa indicati atunci cand platiti , datoria pe care intelegeti sa o exectuati.Plata se imputa mai intai asupra cheltuielilor,apoi asupra dobanzilor, si, la urma, asupra capitalului.[Art.1.507(1)NCC.]
Dle avocatPopescu, ați omis prevederi importante. 1506 C civ, care spune că imputația se face prin acordul părților. Nu știu dacă ați văzut vreun contract de credit până acum, dar vă spun eu că în toate este prevăzută ordinea imputației plății, penalități, dobânzi, principal. Ce imputație să facă debitorul, dacă este facută deja convențional?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitate stingere datorii adema1980 adema1980 Rog parerea unui jurist/avocat pe Codul Civil (nu pe lege speciala): X are catre Asciatia Y o datorie totala de 8000 lei, din care 5000 lei sa zicem provine ... (vezi toată discuția)
Legalitate calcul penalitati & esalonare julien_slbz julien_slbz Am incheiat un grafic de esalonare a unei sume restante in urma caruia m-am obligat catre un furnizor de utilitati la plata lunara a unei rate pana la ... (vezi toată discuția)
Ordine plată restanţe ursulina ursulina Bună seara! Sunt ad-tor la o scară de bloc Avem un restanţier din octombrie 2013 care în 27.08.2014 ne-a notificat că nu este de acord cu privire la ... (vezi toată discuția)