avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cat se plateste CASS ca persoana individuala, fara ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cat se plateste CASS ca persoana individuala, fara servici?

Cat se plateste CASS (sanatatea) ca persoana individuala, fara servici?
Cel mai recent răspuns: Mona2003 , utilizator 12:16, 11 Decembrie 2015
Va trebui sa incheiati contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate care va confera calitatea de asigurat in acest sistem.

Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata a sotiei/sotului.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (1050 lei), iar contributia lunara de plataeste de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 58 lei pe luna.

Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse

Art. 268 din Legea 95/2006:
.......
(2) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) să achite contribuţia legală lunară pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale, calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere;
b) să achite pe întreaga perioadă a termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale contribuţia legală lunară calculată asupra veniturilor impozabile realizate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii de plată prevăzute de Codul de procedură fiscală, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, dacă au realizat venituri impozabile pe toată această perioadă;
c) să achite atât contribuţia legală lunară şi obligaţiile fiscale accesorii prevăzute la lit. b) pentru perioada în care au realizat venituri impozabile, cât şi contribuţia legală lunară, precum şi majorările de întârziere prevăzute la lit. a) sau, după caz, obligaţiile fiscale accesorii, pentru perioada în care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioadă mai mare de 6 luni. Această prevedere se aplică situaţiilor în care în cadrul termenelor de prescripţie fiscală există atât perioade în care s-au realizat venituri impozabile, cât şi perioade în care nu s-au realizat astfel de venituri. În cazul în care perioada în care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mică de 6 luni, se achită contribuţia legală lunară proporţional cu perioada respectivă, inclusiv majorările de întârziere şi obligaţiile fiscale accesorii, după caz.
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii asigurare medicala cnas andreearoro andreearoro Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu o informatie....acum 6 ani,mi-am platit asigurarea medicala cnas vreo cateva luni dupa care am intrerupt plata....sunt o ... (vezi toată discuția)
Cass MariaDr MariaDr Ce pasi trebuie sa urmeze o persoana neasigurata in sistemul public din Romania pentru a deveni asigurat,care ar fi suma si cum se plateste( integral, ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala diana45 diana45 In ultimele 16 luni am fost plecata din tara, din care doar 6 luni am lucrat acolo.. Pot plati aici ultimele 6 luni ca sa obtin din nou calitatea de asigurat ... (vezi toată discuția)