avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Obligatii declarative D390 VIES
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Obligatii declarative D390 VIES

O societate comercila din Romania platitoare de tva, efectueaza o prestare de serviciu unei persoane fizice din Franta (cetatean francez) si colecteaza tva 20% (cota din Romania) pentru factura emisa. Trebuie sa declare acesta livrare in declaratia 390 ?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Blaga , Contabil 13:57, 7 Ianuarie 2016
ERONAT.

Serviciile prestate in beneficiul unei persoane impozabile stabilite in afara teritoriului Romaniei este neimpozabil in Romania, fiind aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Conform acestei reguli de taxare, chiar daca serviciile sunt prestate efectiv pe teritoriul Romaniei, se considera ca locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este "locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice", deci in Franta, dupa caz.

Pentru acest serviciu trebuie sa indepliniti urmatoarele obligatii fiscale:
- emiteti factura in valuta negociata prin contract, la data prestarii serviciului, prin inserarea tuturor informatiilor impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
- nu colectati TVA;
- inscrieti pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania conform art. 133 alin.(2) din Codul fiscal", mentiune obligatorie in baza prevederilor articolului 155, alineatul 19, litera l) din Codul fiscal;
- inscrieti codul valid de identificare al partenerului intracomunitar;
- inregistrati factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii facturii;
- evidentiati factura emisa in jurnalul pentru vanzari;
- raportati operatiunea prin decontul de TVA la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal cu reportarea sumei la randul 3.1 "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata";
- raportati operatiunea in declaratia 390 VIES cu cod P;

Decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390 se transmit organului fiscal competent din Romania pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care serviciul a fost prestat si facturat.

In cazul in care perioada fiscala pentru TVA este trimestrul calendaristic declaratia 300 se depune trimestrial.
persoana fizica din Franta nu este platitoare de tva!!!
Nu trebuie sa depuneti aceasta declaratie, in conditiile in care este vorba de o persoana fizica, neinregistrata in scopuri de TVA si neinregistrata in registrul operatorilor intracomunitari.
Multumesc!
Cu placere.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa neplatitor de tva factureaza in ue servicii legate de bunuri din romania Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Un PFA neplatitor de TVA (nu a depasit plafonul) presteaza servicii legate de bunuri imobile din ... (vezi toată discuția)
Cum sa plateste tva-ul pentru o munca in strainatate? AlexandruBZS AlexandruBZS Am o mică companie din domeniul construcțiilor și am avea un șantier în străinătate, la un particular în Franța. Privind TVA-ul, ... (vezi toată discuția)
Tva si roi microintreprindere iflorin11 iflorin11 Buna ziua, Anul acesta am infiintat o microintreprindere care presteaza servicii IT, dar este neplatitoare de TVA. Acum avem un client din UK, persoana ... (vezi toată discuția)