avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu paternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu paternal

Buna seara..Am si eu o intrebare:lucrez la o firma de paza care isi desfasoara activitatea intr-un hipermarket si am facut cerere sa imi iau si eu cele 15 zile de concediu paternal , tin sa mentionez ca sotia a nascut pe data de 05.01.2016 .Cand le-am cerut acest lucru m-am lovit de un raspuns negativ din partea lor spunand ca este firma privata si ca ei nu platesc nimic in plus fata de orele pe care le presteaza in acel obiectiv.Ca ei nu platesc nici pentru nastere,nici pentru inmormantare si nici pentru nunta.Se poate sa nu le acorde sau este doar rea vointa din partea lor si fac un lucru ilegal neacordandu-le?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:11, 13 Ianuarie 2016
1. Legea nr.210/199
art.1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

art.2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

...

art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.

Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, conducerii unităţii în care tatăl îşi desfăşoară activitatea. Aceasta are obligaţia de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul nasterea copilului razvanionutwwr razvanionutwwr Buna ziua, Ma intereseaza legea si articolul,normele de aplicare, unde prevede faptul ca tatal are dreptul la 15 zile de liber.Din cate stiu era prevazut in ... (vezi toată discuția)
Zile libere la nasterea copilului brebanmarius brebanmarius Buna ziua, Sunt salariat si vreau sa stiu daca la nasterea celui de al doilea copil beneficiez sau nu de cele 10 zile libere,in urma cursului de ... (vezi toată discuția)
De cate zile libere platite pot beneficia ca tata la nasterea copilului? krysss krysss Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti de cate zile libere platite pot beneficia la nasterea copilului si daca am facut o data de cursul de puericultura acum 8 ani ... (vezi toată discuția)