avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Plata impozit mijlocului de transport conform Legii ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Plata impozit mijlocului de transport conform Legii 227/2015

]Articolul 471 din Legea 227/2015 prevede
ART. 471 - Declararea şi datorarea impozitului pe mijloacele de transport

(1) Impozitul pe mijlocul de transport este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care deţine dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

(2) În cazul dobândirii unui mijloc de transport, proprietarul acestuia are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competenţă are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data dobândirii şi datorează impozit pe mijloacele de transport începând cu data de 1 ianuarie a anului următor înmatriculării sau înregistrării mijlocului de transport.
(4) În cazul radierii din circulaţie a unui mijloc de transport, proprietarul are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal în a cărui rază teritorială de competenţă îşi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data radierii, şi încetează să datoreze impozitul începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.

Intrebare: Persoana care dobandeste un miljloc de transport in timpul anului fiscal 2016 si o vinde in acelasi an, respective 2016, datoreaza impozit pentru acel mijloc de transport? Sunt primarii care incaseaza impozit pentru tot anul, iar altele deloc. Cum se interpreteaza cele 2 paragrafe de lege? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dragos_m_olteanu , utilizator 10:33, 27 Ianuarie 2016
Poate nu am fost destul de explicit in ceea ce priveste intrebarea. Un contribuabil PF sau PJ, dobandeste un mijloc de transport in ianuarie 2016 si-l instraineaza in cursul aceluiasi an 2016, . Conform art.471 , alin 2 din Legea 227/2015, acesta plateste impozit incepand cu anul 2017.
"(2) În cazul dobândirii unui mijloc de transport, proprietarul acestuia are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competenţă are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data dobândirii şi datorează impozit pe mijloacele de transport începând cu data de 1 ianuarie a anului următor înmatriculării sau înregistrării mijlocului de transport.
"Alin 4 din aceeasi Lege prevede: "În cazul radierii din circulaţie a unui mijloc de transport, proprietarul are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal în a cărui rază teritorială de competenţă îşi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data radierii, şi încetează să datoreze impozitul începând cu data de 1 ianuarie a anului următor."
Este interpretabil. Conform alin.1 contribuabilul care dobandeste plateste impozit incepand cu anul 2017, iar aliniatul 4 spune ca inceteaza sa mai plateasca impozit incepand cu data de 1 ianuarie 2017.
INTREBARE: UN CONTRIBUABIL PF SAU PJ, PLATESTE IMPOZIT PENTRU IN ANUL FISCAL 2016, PENTRU UN MIJLOC DE TRANSPORT DOBANDIT SI INSTRAINAT IN CURSUL ANULUI 2016? CUM SE INTERPRETEAZA CELE DOUA PARAGRAFE?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 471 cod fiscal. sistem nou de calcul al impozitului auto? pop sorin pop sorin ART. 471 - Declararea şi datorarea impozitului pe mijloacele de transport (1) Impozitul pe mijlocul de transport este datorat pentru întregul an fiscal de ... (vezi toată discuția)
Acte ptr taxe locale ang671 ang671 Buna ziua,as vrea sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Mi-am facut mutatia din sect 5 in sect 2, am un automobil Clio si vreau sa il trec ptr ... (vezi toată discuția)
Mașină înmatriculată în germania Geo hag Geo hag Bună ziua. Va rog mult sa mă luminați intr-o chestiune și pe mine. Am cumpărat o mașină din Germania și vreau sa o înmatriculez în România. Însă ... (vezi toată discuția)