avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Internare involuntara psihiatrie, tentativa de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Internare involuntara psihiatrie, tentativa de sinucidere

Buna Ziua,

O cunoștință a fost internată la psihiatrie pentru tentativa de sinucidere. În acest caz familia, are sau nu dreptul de a primi informații despre starea și tratamentul pacientului?

Medicul psihiatru REFUZĂ să comunice cu familia. Personalul spitalului spune că nu vorbește cu nimeni.

Dacă capacitatea de judecată a pacientului este afectată (internare involuntara), familia n-ar trebui să fie contactată și informată?

Vă mulțumesc!
Căutați șeful de secție sau directorul medical al spitalului și cereți relații.
Vă mulțumesc. Dânsul este șeful de secție. Deci rămâne directorul spitalului, dar mai întâi ași dori să știu dacă există vreo obligație legală. Care este protocolul legal în astfel de situații.
Teoretic, medicul psihiatru are obligatia de a informa si persoana internata, si reprezentatntul legal , familia.
In cazul acesta, pot face doar presupuneri despre comportamentul medicului, despre refuzul sau de a discuta cu familia - lipsa de interes si profesionalism, incalcarea deontologiei, sau, poate are niste banuieli in legatura cu familia vs. actul suicidar.

Legea 487/2002 republicata 2012 / Sectiunea 2 - Internarea nevoluntara

Art. 58
Medicul psihiatru, dupa evaluarea starii de sanatate mintala a persoanei aduse si dupa aprecierea oportunitatii internarii nevoluntare, are obligatia de a informa imediat persoana respectiva si reprezentantul legal al acesteia cu privire la hotararea de a o supune unui tratament psihiatric, precum si cu privire la propunerea de a o supune internarii nevoluntare. Totodata, in termen de cel mult 24 de ore de la evaluare, medicul psihiatru trimite documentatia necesara propunerii de internare nevoluntara comisiei prevazute la art. 61 alin. (1), prin conducerea unitatii medicale respective, si informeaza persoana ca va fi examinata de catre aceasta comisie, aducand aceasta la cunostinta reprezentantului legal sau conventional al pacientului.


Dacă pacientul a pus în vedere personalului medical să păstreze confidențialitatea,medicul nu poate încălca dreptul la intimitate și la protejarea datelor cu caracter personal al persoanei în cauză.
Tentativa de sinucidere presupune o depresie grava, însă cu toate astea are discernământ asupra vieții lui personale și private. Dacă era minor altfel stăteau lucrurile, dar dacă este major cu discernământ, el hotărăște.
Dar pentru cunostința dumneavoastră, BOALA CARE DUCE LA SINUCIDERE ESTE depresia. Ce detalii suplimentare sa va dea medicul, și l-a ce v-ar folosi, ca oricum nu-l puteți ajuta cu nimic, de vreme ce nu ați reușit sa preveniți incidentul.
Când va fi externat din spital pe biletul de externare va scrie tot ce s-a intâmplat, si daca va dori, o să va dea sa citiți documentul, document care e privat și tine de viața privată dacă este major.
Daca pacientul a fost internat asa cum ati precizat - internare involuntara - se aplica regulile din legea postata de mine anterior.
Confidentialitatea pacientului in acest caz e..inaplicabila, acesta fiind internat impotriva vointei lui, dar, in intersul sanatatii si integritatii sale si a celor din jurul sau.
Tulburarea depresiva majora este una din tulburarile mentale care duce la suicid. Exista si alte boli care genereaza tendinte suicidare : tulburarea bipolară, schizofrenia, alcoolismul sau dependența de droguri, inclusiv tulburarile alimentare grave.

Alte discuții în legătură

Bolnav psihic doichitahorescu doichitahorescu As dori sa aflu cum poate fi internata o ruda cu boala psihica dar cu discernamantul neafectat, care se opune internarii intr-un spital de boli nervoase. ... (vezi toată discuția)
Cum ajuti un bolnav de schizofrenie care se izoleaza si nu vrea sa fie ajutat? Vanessica89 Vanessica89 O matusa sufera de schizofrenie si refuza sa mai raspunda la usa si sa primeasca ajutor. Nu are venituri, fiica fiind singura care ii asigura traiul. Precizez ... (vezi toată discuția)
Internare nevoluntara-legea sanatatii mintale LoredanaP LoredanaP Buna ziua, Avem o persoana in familie care de aproximativ 3-4 luni da semne de depresie psihica. Mentionez ca a fost internata o data la spitalul Obregia sub ... (vezi toată discuția)