avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Internare nevoluntara-legea sanatatii mintale
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Internare nevoluntara-legea sanatatii mintale

Buna ziua,
Avem o persoana in familie care de aproximativ 3-4 luni da semne de depresie psihica. Mentionez ca a fost internata o data la spitalul Obregia sub supravegherea unui specialist psihiatru, insa am acceptat sa iasa din spital, intrucat a inceput sa invoce ca tratamentul este prea puternic si nu ii face bine.Am crezut cu totii acest lucru, insa ulterior faptele ne-au demonstrat ca ne-a mintit si ca disimuleaza extrem de bine. Am mers la un al 2 lea specialist, care fara sa stie ce medicamente i-au fost prescrise de prima doctorita i-a prescris aceleasi medicamente. De aceasta data, ea a promis solemn ca va urma intocmai indicatiile medicului, ceea ce n-a facut de bunavoie. Am inceput sa o rugam sa-si ia medicatia, si astazi a inceput sa ne atace, pe toti membrii familiei. Specialistul despre care vorbesc este un doctor ce nu lucreazaa stat, si el ne-a spus ca personal nu are competenta de a o interna, fara voia ei. Am citit legea sanatatii mintale cu ultimele modificari, si normele de aplicare, si am inteles ca se poate face aceasta internare nevoluntara in situatia in care persoana in cauza aduce atingere sanatatii celorlalti- ceea ce s-a si intamplat - si se poate si cu semnatura dr de familie sau a unui membru din familie. Stiu ca nu exista interes din partea nimanui, si ca daca nu te dai cu capul in fata lor de fapt esti considerat sanatos, insa ea disimuleazaerfect fata de necunoscuti, si nici salvarea nu doreste sa o duca la spital. Lovindu-ne de aceste probleme, v-as ruga sa-mi spuneti ce am putea face pentru a o interna , chair fara voia ei, si acest lucru sa fie realizabil, ca in lege scrie expres si prea putin interpretabil, insa nu se aplica. Va multumesc frumos, o seara buna !
Cel mai recent răspuns: LoredanaP , utilizator 10:24, 28 Aprilie 2011
Pentru un asemenea diagnostic nu obtineti internarea in spital. Doar in cazuri grave, cu tentative repetate de suicid, dovedibile cu acte, internari multiple, ati mai reusi, altfel, nu! Si apoi, s-ar putea chiar si in eventualitatea in care sunteti foarte bine intentionati fata de acel membru al familiei sa nu va comportati dupa nevoile speciale pe care le are un asemenea bolnav, caldura, liniste, intelegere, rabdare!
In fond depresia nu este chiar "nebunie de legat".
Ma scuzati dar , va aflati pe un forum ptr. probleme juridice , si nu medicale . Daca doriti , sa furnizati mai multe informatii , puteti revenii , avins in vedere caq nu puteti sa va jucati dupa bunul plac ori nu stiu ce interese afara de cel medical cu viata unei persoane.
Am spus depresie, ca fiind un termen general. Primul specialist care a aprobat internarea a motivat ca doar prin aceasta metoda ar constientiza si ar face ce i se recomanda. O data iesita din spital, si mergand la ce de-al doilea psecialist am incercat ambulatoriu, dar nu s-a putut, se agraveaza pe zi ce trece, si nu putem sta cu mainile in san, sa vedem cum se distruge incet incet. Are toata intelegerea si caldura unei familii, nu asta e problema.. Cum se poate dovedi ? Este o aberatie sa astepti pana se sinucide, acasa nu putem sa stam tot timpul langa ea, avem serviciu si facultate, si incercam sa le imbinam dar in ultima perioada ne este imposibil. Iar in legatura cu internari multiple, a fost internata o data si are justificare temeinica sa fie internata, problema invocata de cel de-al doilea psecialist este ca nu se poate fara voia ei. Spuneti-mi si mie un asemenea caz care constientizeaza, si zice ca este de acord. In lege spune clar, atata timp cat sunt indeplinite conditiile se pot face demersurile de intenare nevoluntara, si intrebarea mea se canalizeaza tocmai pe acest lucru : doctorii vor sa o interneze, spun ca ar fi benefic pt ea, dar sunt impiedicati de faptul ca nu vrea ea, si exista 2 variante : ori doctorii nu sunt preocupati de legislatia in domeniu, ori o ignora si fac uz de nestiinta unora.
Intrebarea mea era canalizata tocmai pe interpretarea unei legi in domeniul sanatatii.. si ma interesa parerea unui avocat.
Imi pare rau ca va dezamagesc, dar legea la care va referiti e cea mai putin respectata din Romania. Din mai multe discutii am inteles ca autoritatile nu intervin decat atunci cand este prea tarziu, cand cel bolnav a comis sau a incercat sa comita o infractiune. Ar trebui in primul rand sa va duceti la comisia pt persoane cu handicap judeteana cu diagnosticul si orice alte acte medicale doveditoare. Daca persoana refuza sa se prezinte la comisie, rugati medicul specialist sa specifice acest lucru in referatul medical. Agentia ar trebui sa trimita un angajat pt ancheta. Aveti f. mult de umblat intr-adevar, dar numai simplul fapt ca li se asigura o suma lunara contribuie -putin intr-adevar- la confortul acestor bolnavi. Dupa aceasta, mergeti la judecatorie pt declararea incapacitatii, daca starea e grava, si numirea unui curator/tutore de catre Autoritatea Tutelara. Medicamentele nu trebuie sa-l obligati sa le ia, trebuie sa lucrati cu f mult tact si sa le puneti in mancarea/bauturile care ii plac mai mult, fara sa va observe. Ganditi-va ca e singura boala pe care cel bolnav nu si-o recunoaste si veti fi mai ingaduitori.
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
emil6702, utilizator

Alte discuții în legătură

Bolnav psihic doichitahorescu doichitahorescu As dori sa aflu cum poate fi internata o ruda cu boala psihica dar cu discernamantul neafectat, care se opune internarii intr-un spital de boli nervoase. ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi internata o persoana cu schizofrenie,daca ea refuza internarea? energy_for_life energy_for_life buna ziua,matusa mea are schizofrenie,este intr-o faza destul de inaintata.are 64 de ani si refuza categoric internarile in spitale.iar doctorii nu o ... (vezi toată discuția)
Probleme de familie.... Costin85 Costin85 Buna ziua,Stiu ca nu sunt singurul cu probleme de familie dar cand ai si sfaturi de la altii poti trece mai usor ,sau macar din acestea poti gasii si ... (vezi toată discuția)