avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract pe perioada determinata incheiat in timpul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract pe perioada determinata incheiat in timpul sarcinii

Buna ziua. Sunt angajata cu contract pe perioada determinata, pana in data de 01 Mai 2016. Acesta este cel de-al treilea contract pe perioada determinata, consecutiv, la aceasta societate. Din cate stiu, al patrulea contract, daca exista, trebuie sa fie pe perioada nedeterminata.
Sunt insarcinata in 2 luni si nu am anuntat inca oficial la serviciu. As vrea sa stiu daca faptul ca sunt insarcinata ar forta oarecum firma sa imi prelungeasca contractul. Medicul mi-a specificat ca este posibil ca sarcina sa fie cu risc (am pierdut 2 sarcini in trecut) si ca ar fi bine ca de la 4-5 luni sa intru in concediu de risc maternal. Va rog sa imi spuneti ce s-ar intampla cu contractul de munca in cazul in care in luna Aprilie as intra in concediu de risc maternal. Exista posibilitatea sa se suspende?... sa nasc si sa raman in concediu de crestere copil pana la varsta de 1 an spre exemplu si sa ma reintorc la serviciu pentru luna ramasa? Ar trebui sa mi se prelungeasca contractul la intoarcere? stiu ca 6 luni o societate nu are voie legal sa dea afara o mamica reintoarsa in campul muncii.
Ce alta varianta exista pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil in cazul in care contractul de munca se incheie la data de 01 Mai?
Multumesc mult pentru raspuns!
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2016
ism, utilizator
Cel mai recent răspuns: ism , utilizator 00:06, 28 Ianuarie 2016
As vrea sa stiu daca faptul ca sunt insarcinata ar forta oarecum firma sa imi prelungeasca contractul.


O astfel de situatie nu-l va obliga pe angajator sa va modifice durata c.i.m. in nedeterminata. C.i.m. va inceta de drept la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat.

Exista posibilitatea sa se suspende?... sa nasc si sa raman in concediu de crestere copil pana la varsta de 1 an spre exemplu si sa ma reintorc la serviciu pentru luna ramasa?


Chiar daca se suspenda c.i.m. ca urmare a intrarii dvs in concediu de risc maternal, incetarea de drept a c.i.m. primeaza.

art.49 C.mun.
...
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.


Ar trebui sa mi se prelungeasca contractul la intoarcere?


Nu are ce sa mai prelungeasca si nici nu este obligat laasa ceva, daca c.i.m. va inceta.


Ce alta varianta exista pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil in cazul in care contractul de munca se incheie la data de 01 Mai?


La incetarea c.i.m.,depuneti actele pentru somaj.
Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

Pe durata celor doua concedii plata indemnizatiei de somaj se va suspenda , urmand a se relua la terminarea fiecraruia dintre aceste concedii.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 20^1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

Concediile medicale se vor depune si se vor achita de catre AJOFM

Cererea de intrare in CCC se va depune la AJOFM , iar actele pentru acordarea indemnizatiei aferente se depun la Primaria in raza careoa domiciliati.


Va multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. plata concediu de maternitate CONSTANTIN CRISTINA CONSTANTIN CRISTINA Am si eu o problema......am 3 luni de sarcina si in luna octombrie imi expira contractul de munca, lucrez in aceasta firma de 1 an si 10 luni, in momentul de ... (vezi toată discuția)
Criterii de acordare a concediului prenatal din somaj coroscrinela coroscrinela Buna ziua. Am fost angajata cu cm pe perioada determinata,firma a prelungit cm cu o luna,eu fiind in concediu de risc maternal,am fost anuntata sa merg dupa ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata si sunt trimisa in somaj popgeorgeta popgeorgeta sunt insarcinata si am anuntat administratorul verbal,nestiind ca trebuie sa o fac in scris si administratorul mi-a dat preavizul de 20 de zile,bineinteles ca ... (vezi toată discuția)