avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Venituri legale din publicarea unei carti
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Venituri legale din publicarea unei carti

Buna ziua,

Am scris o carte, eu detin drepturile de autor, ISBN si tot eu discut cu tipografia. Nu ma intereseaza sa lucrez cu o editura, pentru ca nu am control asupra tirajului. La publicarea unei carti anterioare, multi prieteni au comandat cartea, au primit-o si cand am intrebat la editura mi s-a spus ca s-au vandut foarte putine :) Iar eu am toate dovezile ca prietenii au cumparat cartea, adica mi-au bonuri, facturi. Deci nu mai lucrez cu o editura.
Problema care este: vreau sa vand cartea in mod legal. Adica platesc un nr. de carti tipografiei, primesc o factura si??? Cum pun cartea in vanzare, care este solutia cea mai buna? Vreau sa adaug si ceva lei pe langa pretul tiparului.
Nu stiu care este solutia cea mai buna. Sa infiintez un srl doar ca sa vand niste carti sau un ong? Poate cineva s-a mai lovit de o astfel de problema si are experienta.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel50 , utilizator 12:09, 26 Ianuarie 2016
Solutia e greu de gasit pe persoana fizica (obisnuita), pentru ca s-ar putea sa vi se impoziteze veniturile daca e tiraj mai mare, fara sa vi se recunoasca cheltuielile. Solutia e foarte complicata daca vreti sa treceti cartile prin PFA/II-ul/SRL-ul altcuiva, iar daca nu cunoasteti foarte bine legea fiscala riscati sa platiti amenzi.

Ca sa vindeti ca autor unor distribuitori de carte platiti contributii la venit minus 25% din valoarea cartilor (valoarea intreaga, deoarece NU vi se recunoaste cheltuiala cu tiparirea) sau va inregistrati la ANAF cu contracte de autor, infiintati un registru cu cheltuieli, deduceti cheltuielile de tiparire, iar la profit (sa spun asa) platiti impoziit si contributii). De aceea am spus ca e complicat.

Din pacate, initiative ca ale Dumneavoastra nu sunt incurajate la nivel individual.
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2016
horatiusasu, utilizator
Va multumesc foarte mult! O sa intreb si la ANAF. Poate cine stie, gasesc o solutie. Multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de cesiune neexcusiva, drepturi de autor, impozit DeliaPetrescu DeliaPetrescu Buna ziua, am un SRL prin care tiparim carti in regia autorilor. Practic noi nu functionam ca o editura. Desi furnizam toate serviciile de editare carte ... (vezi toată discuția)
Declaratie drepturi autor Aghr Aghr Buna ziua, Am următoarea problema: prietenul meu a încasat din vânzarea cartilor o suma pe care vrea sa o declare. Activitatea este independenta, ... (vezi toată discuția)
Asociatia egal editura? buna ziua, o asociatie poate avea rol ... Adrianro2019 Adrianro2019 Asociatia egal editura? Buna ziua, O asociatie poate avea rol de editură? Poate edita cărti ? Dar AUTORUL unor cărți? (vezi toată discuția)