avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... VERIFICARE raport evaluare cladire nerezidentiala ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

VERIFICARE raport evaluare cladire nerezidentiala pers. fizica (in vederea impozitarii)

Din ghidul de evaluare GEV500 intrat in vigoare la 31.12.2015 nu reiese clar daca este obligatorie verificarea raportului de evaluare inainte de depunerea acestuia la ANAF in vederea calcularii impozitului pe cladire (verificare a carui cost ar fi suportat, desigur, tot de beneficiar). Din cate stiu, nici macar Legea 10 nu prevede obligativitatea verificarii la faza de expertiza tehnica. Cum trebuie procedat?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:24, 29 Ianuarie 2016
Pentru un dosar aflat pe rolul instantei, in adresa de numire a expertului, instanta de judecata mentioneaza pe langa obiectivele stabilite pentru expertiza si daca este necesara viza institutiei de profil.
In GEV 500, la expunerea de motive, se mentioneaza:
-lit.p) Evaluatorul care a realizat raportul de evaluare pentru impozitare este responsabil atât faţă de contribuabil cât şi faţă de administraţia locală destinatară. Prin responsabil se înţelege că evaluatorul va răspunde în scris sau verbal, după caz, oricăror clarificări solicitate de către client sau destinatar, inclusiv dacă acestea au fost formulate în numele acestora de
către un evaluator autorizat ca are specializarea VE.
Nu exista o mentiune expresa pentru avizare de catre ANEVAR a raportului de evaluare.
Aveti dreptate, nu exista o mentiune clara ca raportul de evaluare trebuie intocmit de un membru al ANEVAR. Dar inteleg ca raportul trebuie sa fie insotit, in momentul depunerii la finantele locale (in vederea stabilirii impozitului pe cladire nerezidentiala), de recipisa BIF. Iar inregistrarea in BIF o poate face doar un membru ANEVAR ...
In ceea ce priveste verificarea, din Anexa 4 a ghidului GEV500 reiese ca verificatorul trebuie sa fie autorizat EPI si VE, dar in ghid nu scrie clar '' verificarea trebuie realizata'',ci ''verificarea poate fi realizata''. E o mare diferenta si intrebarea mea ramane valabila: e obligatorie verificarea raportului inainte de depunerea la Directia de finante publice locale?
Mai 'frumos' e ca nu am gasit nici macar in lista verificatorilor ANEVAR pe cineva autorizat EPI si VE in Iasi. Ce va mai urma, oare?
Multumesc.
Referitor la intocmirea evaluarii de catre un membru ANEVAR, imi vine greu sa cred ca organizatia intocmeste un ghid pentru evaluatori care nu sunt membrii ai organizatiei.
Puteti pune intrebarea la ANAF din judetul dvs. Poate fi cea mai sigura abordare cu conditia ca ANAF sa fi reglementat acest lucru la nivel national, altfel fiecare directie din teritoriu va aborda problematica asa cum considera ca este bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica - evaluare rdpfa rdpfa Poate un expert tehnic judiciar si extrajudiciar sa intocmeasca raportul de evaluare pentru un apartament (raport necesar pentru calculul impozitului pe ... (vezi toată discuția)
Subevaluare imobil de către evaluatorul cec bank. ce pot face și cui mă pot adresa pentru a intra în posesia raportului sau al numelui evaluatorului, pentru a face plângere? undertacher undertacher Buna ziua.Am contractat un credit pentru achizitionarea unei locuinte prin programul Prima Casa la banca Cec Bank.Am platit catre banca contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Reevaluare cladire loreleida loreleida Am o cladire achizitionata in 2007 pe PJ. La sfarsitul anului 2010 am solicitat efectuarea unui raport de evaluare pentru cladirea respectiva si valoarea de ... (vezi toată discuția)