avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical neplatit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical neplatit

Am o problema grava! Nu mi se plateste Concediul Medical pentru ca n-am destule zile de munca lucrate?

Mentionez ca nu am avut un Contract de munca in ultimele 6 luni si la firma la care sunt angajat acum am inceput pe 2 decembrie si am lucrat pana pe 22 decembrie si am revenit la birou pe 7 ianuarie, zilele nelucrate dintre Craciun si Anul Nou au fost zile de concediu de odihna care trebuiesc recuperate in 2016.

In 8 ianuarie mi-am rupt glezna alunecand pe gheata si m-am i nternat in spital pe 10 ianuarie si de atunci si pana in momentul de fata sunt in concediu medical cu exceptia ca ultimul concediu medical l-am luat de la medicul de familie cu o intarziere de 2 zile, deci doua zile nu ar trebui platite.

Care este solutia si daca se poate face ceva?

Va multumesc!
Gabriel
Cel mai recent răspuns: Gabriel01022016 , utilizator 11:46, 3 Februarie 2016
1 Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

ART. 9
Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.


2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

ART. 12
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se considerã o lunã de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.


3. - Asadar daca in cele 12 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu medical nu aveti 22 de zile lucrate nu puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu medical.
- Fac exceptie cazurile prevazute la art. 9 din OUG 158/2005.
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspuns!

Asta inseamna ca am dreptul la concediu medical platit pentru ca am lucrat pana in luna mai 2015 si apoi din decembrie?
Daca in perioada ianuarie - decembrie 2015 ati avut cel putin 22 de zile lucrate puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu medical in luna ianuarie 2016.
Am rezolvat problema.
Va multumesc pentru ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul medical in prima luna de angajare ramona_i ramona_i Buna ziua! Pe data de 6 aprilie 2010 am fost angajata la o firma, iar pe data de 3 mai 2010 am intrat in concediu medical deoarece am descoperit ca trebuie ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical nicolcris nicolcris un angajat de 35zile,care inainte a platit contributia la CASSpersonal ,beneficiaza de plata concediului medical (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu medical daca sunt angajat doar de 2 zile? mircea1987 mircea1987 Sunt angajat din 27 martie 2015 si in urma cu 2 zile am avut un accident in urma caruia nu pot sa lucrez. Medicul de familie mi-a spus ca nu poate sa-mi acorde ... (vezi toată discuția)