avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Acum 12 ani am divortat si am primit prin hotarare judecatoreasca custodia copilului si pensie alimentara pentru care s-a stabilit ca i se trimite prin posta de angajator. Acum cateva luni fostul meu sot a optat pentru salarii compensatorii, salarii pe care le-a luat dar a platit pensia alimentara cand si cum a vrut.
Acum va intreb are unitatea angajatoare vreo vina? Adica nu trebuia sa ma instiinteze sau sa-mi trimita o cota parte din aceste salarii compensatorii?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:14, 2 Februarie 2016
Angajatorul nu are nici o obligație să vă anunțe ceva anume în legătură cu fostul soț.
Dacă a fost disponibilizat, este obligat să plătească încontinuare obligația de întreținere în mod voluntar prin poștă. Dacă nu plătește benevol puteți apela la un executor judecătoresc spre a fi executat silit. Din salariile compensatorii nu vă datorează nimic, sunt banii lui.
La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei.
Angajatorul nu are nici o obligație să vă anunțe ceva anume în legătură cu fostul soț.


aici gresiti, pe vremea aia, poprirea se infiinta din oficiu, iar angajatorul in calitate de tert poprit are ceva obligatii.
Art. 785

Continuarea popririi

(1) Poprirea rămâne în fiinţă şi atunci când debitorul îşi schimbă locul de muncă sau este pensionat. În aceste cazuri, terţul poprit va trimite actele prin care s-a înfiinţat poprirea unităţii la care se află noul loc de muncă al debitorului sau organului de asigurări sociale competent, care, de la data primirii acestor acte, devine terţ poprit.

(2) Dacă debitorul părăseşte unitatea fără ca aceasta să cunoască noul loc de muncă, ea îl va încunoştinţa pe creditor despre această împrejurare. După aflarea noului loc de muncă al debitorului, creditorul îl va aduce la cunoştinţa unităţii de la care debitorul a plecat, pentru a se proceda potrivit alin. (1).


Detalii: [ link extern ]

La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei.


Partea asta nu are nicio legatura cu subiectul, pensia e stabilita deja si nu din aceste venituri.

Cert e ca dupa cateva luni, nu mai puteti lua vreo masura.

Inteleg ca totusi omul plateste pensia, incercati sa va intelegeti sa o plateasca si eventual la acelasi nivel, omul poate cere acum micsorarea pensiei, dat fiind ca nu mai e angajat.
Daca nu o plateste, va trebui sa apelati la executor.
Mai exista varianta sa cereti in instanta ca plata sa se faca global o vreme, pe perioada a niste luni, dar se prea poate sa cereti degeaba daca omul poate dovedi ca nu mai are banii. Trebuia sa fi actionat mai demult.
art 533
(3) De asemenea, părţile pot conveni sau, dacă sunt motive temeinice, instanţa de tutelă poate hotărî ca întreţinerea să se execute prin plata anticipată a unei sume globale care să acopere nevoile de întreţinere ale celui îndreptăţit pe o perioadă mai îndelungată sau pe întreaga perioadă în care se datorează întreţinerea, în măsura în care debitorul întreţinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligaţii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! ma confrunt cu urmatoarea situatie: eu incasam pensie ... JustAlex JustAlex Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Eu incasam pensie alimentara de la tatal meu prin poprire de pe salariu*(16,66% din net) dar acesta si-a dat ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nou al platitorului de pensie alimentara refuza plata pe motiv ca adresa instantei de poprire a fost emisa pe numele primului angajator silver1101 silver1101 Va rog sa ma lamuriti si totodata sa ma ajutati, daca e posibil sa gasesc rezolvare la o problema: - am fost informata, de catre fostul sot, platitor de ... (vezi toată discuția)
Model bogatuion12 bogatuion12 Buna, ma poate ajuta cineva cu un model de cerere pentru poprire pe salariu(pensie alimentara),atunci cand a intervenit schimbarea locului de munca? multumesc (vezi toată discuția)