avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... proces pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

proces pensie alimentara

Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:58, 3 August 2009
Neplata pensiei alimentare este infractiune si se numeste abandon de familie.
Abandonul de familie -- art. 305 din Codul Penal. Abandonul de familie, ca infractiune, consta in:
--parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l (pe cel pe care are obligatia sa il intretina) la suferinte fizice sau morale;
-- neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;
--neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
Faceti plangere penala la politie de urgenta!:D
mihaliscenco a scris:

Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc!


Da, puteti.
Se va stabili de instanta.
Puteti face plangere penala impotriva fostului sot pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie, prevazuta de art 305 cod penal.
ART. 305
Abandonul de familie
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.
Acest aspect este prea putin relevant.Formulati plangere penala impotriva fostului dvs.sot pentru abandon de familie.Singura proba a acuzarii o constituie neplata pensiei alimentare doua luni consecutive.
daca va intereseaza doar sa recuperati suma de bani consituind pensie alimentara , de la achitarea careia sotul s-a sustras, puteti introduce actiune in instanta .
puteti recupera doar sumele de bani neachitate in ultimii 3 ani . restul s-a prescris.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri declarate eronat pt plata unei pensii alimentre mici ella2012 ella2012 buna, ca urmare a unei plangeri penale facuta la politie impotriva fostului sot pentru neplata pensie alimentare , acesta a dat declaratii eronate privind ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Damian Robert Damian Robert daca un parinte nu plateste timp de 36 de luni pensiea alimentara cum il determin totusi sa o platesaca (vezi toată discuția)
Pensie alimentara glockal3x glockal3x As dori un sfat daca se poate . Ce ar trebui sa faca mama mea daca tatal meu nu mi-a mai trimis pensia alimentara de aproximativ 6-7 luni iar aceasta fiind ... (vezi toată discuția)