avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... impozitare venituri
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

impozitare venituri

Buna ziua. O asociatie non-profit, cu activitate economica (Lupta impotriva incendiilor si prevenirea acestora) a realizat in anul 2015 un venit de 2600 lei. Conform scutirii de 10% (665 lei) din echivalentul de 15.000 euro ,veniturile totale ramase de impozitat sunt 2600-665= 1935 lei , impozitate cu 16%(310 lei), ramane de repartizat pe dividende suma de 2290 lei. Am urmatoarele intrebari. La ce data trebuie platit impozitul pe profit si care este procentul aferent dividendelor pentru veniturile din anul 2015.
Cel mai recent răspuns: gabinemo , utilizator 19:23, 8 Februarie 2016
Eroare majora !

O Asociatie Non-profit nu are profit (ci excedent bugetar) deci nu calculeaza si nu repartizeaza dividende.
Excedentul bugetar se reporteaza (transmite) in exercitiul financiar aferent anului urmator.

Unde este contabilul Dvs. ?

vezi:
- Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr. 1969/2007 din 09/11/2007 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 846 din 10/12/2007 privind aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial
- Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr. 939/2015 pentru modificarea Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.969/2007 privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial. În vigoare de la 27.08.2015
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
legalmgm, utilizator
Scuze(am gresit termenul) , are excedent, insa Conform dispozitiilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 15, alin. (2), organizatiile nonprofit, sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru venituri de natura cotizatiilor, taxelor de inscriere, contributiilor membrilor, donatiilor sau bunurilor primite prin sponsorizare, sumelor realizate din actiuni ocazionale de strangere de fonduri, veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10 % din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit etc. Organizatiile nonprofit, datoreaza impozit pe profit numai pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decat cele scutite.

Organizatiile nonprofit au nevoie de cod fiscal pentru a putea desfasura activitate si de aceea, potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala depun formularul 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" la organul fiscal in raza caruia sunt inregistrate, inca de la infiintare. Prin aceasta declaratie sunt inregistrate si ca platitoare de impozit pe profit.

Organizatiile nonprofit care desfasoara si activitate economica, au obligatia sa evidentieze distinct veniturile si cheltuielile aferente activitatilor desfasurate in scopul obtinerii de profit, conform reglementarilor contabile aprobate prin Omef nr. 1969/2007, privind aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial.

Deci PLATESTE IMPOZIT PE PROFIT. Partea cu dididende , OK In statut e prevazut ca o cota parte din venit sa se plateasca membrilor asociatiei.
iNTREBAREA MEA ERA ,, La ce data trebuie platit impozitul pe profit si (modific intrebarea) ce anume trebuie retinut din sumele datorate actionarilor pentru prestatiile efectuate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitati economice la ong crysionela crysionela Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema: Care este diferenta dinte un ONG cu scop patrimonial si un ONG fara scop patrimonial? Un ... (vezi toată discuția)
Subventia pentru animale este venit? petrusuta petrusuta asociatie de crestere taurine non profit primeste subventie de la apia....intrebarea mea este :daca aceste subventii se inregistreaza ca venit si sunt ... (vezi toată discuția)
Rezerve legale la ong martady martady Buna seara va rog sa-mi spuneti daca o asociatie nonprofit este obligata sa constituie reserve legale asemenea unei societati ec va multumesc (vezi toată discuția)