avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG-sponsorizare
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG-sponsorizare

In statut nu apare niciunde ca la randul nostru ca ONG putem sponsoriza. Va intreb- poate de ex. un ONG sa sponsorizeze o suma de bani, pe baza unui contract, si astfel sa participe la un concurs de pescuit organizat de un alt ONG, acest concurs fiind NON-PROFIT ? In baza carei legi etc, daca se poate...
Cel mai recent răspuns: lorella , utilizator 17:24, 20 Iulie 2017
Legea 32/1994 privind sponsorizarea
art. 1
Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru susţinerea unor activităţi fără scop lucrativ desfăşurate de către una dintre părţi, denumita beneficiarul sponsorizarii.
...


In speta, raspunsul este afirmativ la intrebarea dvs.
In principiu si un ONG poate acorda sponsorizari, dar e atipic, pentru ca in principiu contractul de sponsorizare este unul oneros, si il fac de regula operatorii economici, in schimbul promovarii imaginii lor, la fel cum fac contracte de publicitate clasica, nefiind sponsorizarea un act de liberalitate, cu titlu gratuit, desi nu e nici plata unui serviciu. De regula un ONG catre alt ONG ori face contract de grant / finantare nerambursabila (un tip particular de donatie cu sarcina de regula), ori e ceva de prestari servicii, ori un contract de mandat.... Nu inteleg insa cum adica un ONG sponsorizeaza alt ONG si astfel sa participe la o actiunea organizata de beneficiarul sponsorizarii? Aia e plata mascata a unei taxe de participare / inscriere, si miroase a ilegalitate, sponsorul neavand dreptul sa aiba in schimbul sponsorizarii vreun beneficiu material din partea celui sponsorizat, altul decat acea promovar prin mentionarea numelui si imaginii....
radumititean, Revin si eu cu acest subiect, chiar daca e din 2016, este de foarte mare actualitate. Am incercat sa gasesc reglementari legale privind acordarea de finantari nerambursabile/ granturi din partea persoanelor juridice, indiferent daca sunt cu scop lucrativ sau fara, si nu am gasit decat legea privind finantarile publice. Aceste finantari, pe care le acorda companii private mari ( ENEL, ING, Coca Cola etc) catre ONG -uri, sunt in baza carei legi? Ei au niste proceduri pe care le urmeaza, destul de asemanatoare cu cele publie ( concursul de proiecte de exemplu), insa n- am gasit un corespondent in lege, ca trebuie sa faca intr- un fel sau altul cand acorda aceste granturi. Pentru un ONG, se face distinctie, in evidenta contabila intre finantari din granturi si sponsorizari. Insa firmele care acorda granturi le inregistreaza tot ca chelt. cu sponsorizarea, ca si contractele de sponsorizare.
Este obligatoriu ca un " grant" sa se acorde doar pe baza unei proceduri prealabile si a unui concurs de proiecte? Sau putem numi contract de " grant" orice contract in baza caruia se finanteaza " nerambursabil" o activitate a unui ONG?
Multumesc anticipat pentru opinii.
Pana in toamna anului 2011 era clar ca operatorii economici NU pot face donatii / acorda granturi, pentru ca incalcau interdictia expresa de incheiere de acte juridice care nu sunt in scopul lor, care prin definitie este obtinerea de profit. De aceea era clar ca pot da doar ca sponsorizare, care in principu este un act cu titlu oneros, firma obtinand beneficii de imagine, deci se paote considera ca suma e data in scopul, chiar indirect urmarit, al obtinerii de profit (prin imbunatatirea imaginii publice, ceea ce poatre duce la marirea vanzarilor etc.). Odata cu noul COd CIvil, la presiunea anumitor cercuri, a ramas interdictia in mod expres doar pentru organizatii non-profit de a incheia acte juridice care nu sunt in scopul lor statutar. Pentru operatorii economici nu mai exista interdictie expresa. De aceea unii au interpretat ca acum ar putea si firmele sa faca donatii si sa acorda granturi (care pana la urma tot ca donatii trebuiie calificate, in lipsa unei reglementari legale specifice pentru asemenea granturi / finantari nerambursabile din fonduri private). Alti au considerat - si eu ma numar printre ei - ca in continuare ar trebui considerat inadmisibil ca o persoana juridica cu scop lucrativ sa faca acte cu titlu gratuit ( donatii, granturi, acte dezinteresate.....) si deci ca in continuare forma pe care o poate utiliza este sponsorizarea si nu altceva. De aceea in mod corect acele companii care ofera diverse ”finantari” le contabilizeaza ca si sponsorizari. Si daca ar fi legat sa faca donatii, nu le-ar merita, pentru ca donatiile sunt nedeductibile fiscal, pe cand sponsorizarile in anumite limite se dau din insusi impozitul pe profit datorat.... In opinia mea, neexistand reglementare legala pentru granturi din surse private, ele trebuie calificate juridic ca fiind donatii, daca nu sunt sponsorizari. Nu exista nicio obligatie pentru un privat sa acorde acele granturi sau sponsorizari in sistem competitiv, e doar o cutuma care are baze logice, dar nu e rezultatul unei obligatii legale. Putati folosi termenul ”grant” pentru finantari nerambursabile din surse private, care nu sunt sponsorizare, dar juridic ar trebui calificat ca si donatie, chiar daca e o donatie mai atipica pentru ca o primesti nu in baza unui ”animus donandi” deci intentia de a gratifica, de a face un cadou, ci cu sarcini foarte precise, pe care daca nu le indeplinesti trebuie sa dai inapoi, chiar totul, eventual chiar penalitati, deci cam iesim din sfara tipica a contractului de donatie, si ar fi deja ceva cu iz de contract de prestari servicii cu tert beneficiar... Dar nici nu e un tipic contract comercial cu tert beneficiar... De aceea ar fi bine sa existe un cadru legal specific pentru granturi din surse private, dar nu exista... si de acceea se faca semenea fortari si artificii...
Da, intr- adevar asa este. Si eu am aceeasi parere. Mai mult decat atat, asa- zisele " granturi" acordate de companii private nu pot fi considerate sponsorizari, intrucat se incalca insasi conditia sponsorizarii: de a nu se directiona ori conditiona activitatea beneficiarului. Eu intotdeauna m- am intrebat cum companii asa mari ( cu consilieri banuiesc nu platiti prost :D ) procedeaza in acest fel. Este un vid de legislatie in acest domeniu al " granturilor private", iar aceste companii ar trebui sa lucreze in aceasta directie. Dar si ONG- urile, caci este si in interesul lor.

Alte discuții în legătură

Strangere de fonduri firilacroco firilacroco Buna ziua, Eu alaturi de doi colegi ne-am calificat la un concurs international de informatica in Statele Unite. Bineinteles ca nu avem de unde sa ne platim ... (vezi toată discuția)
Ong vrea să ofere bani unei persoane fizice. care e forma legală: sponsorizare sau donație? alex__ alex__ Buna ziua! Intrebarea este daca din punct de vedere legal ONG-urile au voie sa faca sponsorizari (catre o persoana fizica) sau doar firmele sunt cele ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare de catre un ong catre alt ong in alta tara(non-ue) office@b office@b Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: - exista posibilitatea ca un ONG inregistrat in Romania sa poata face o sponsorizare catre un club ... (vezi toată discuția)