avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare peste 45 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare peste 45 ani

Buna ziua,
Am fost PFA pana in ianuarie 2016, pe care l-am radiat si am infiintat o firma noua (SRL) in februarie 2016. Avand varsta peste 45 ani, daca ma angajez la noua firma, unde sunt actionar/administrator, am dreptul la facilitatile din Legea 76/2002, Art. 85 cu privire la angajarea somerilor de peste 45 ani indiferent ce venit am avut in ultimul an? Si ce conditii trebuie sa mai indeplinesc?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:10, 13 Februarie 2016
Art.85 din Legea nr.76/2002 nu conditioneaza acordarea de facilitati de realizarea unui anumit venit in ultimul an.

Nu beneficiază de facilităţile prevăzute la art.85 alin. (1), (2) şi (5) din Legea 76/2002, angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevăzute la aceste alineate.
Tocmai in acest sens nu mi-e clar, daca eu am lucrat pana acum numai ca PFA se considera ca sunt "angajator care în ultimii 2 ani a fost în raporturi de muncă sau de serviciu" cu mine insumi sau nu??? Daca m-as angaja la o alta firma, e clar. Dar aici e vorba despre firma noua pe care am infiintat-o eu, unde tot eu sunt si administrator si actionar unde vreau sa ma angajez. Nu stiu cum se considera juridic acest caz.
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
Csipi, utilizator
Nu se considera ca ati avut raporturi de munca sau de serviciu , daca v-ati desfasurat activitatea numai ca PFA.

PFA nu se poate angaja pe sine insasi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Deci pot inainta dosarul la somaj si am dreptul la facilitatile respective. Daca-i asa va multumesc foarte mult pentru timpul acordat.
O zi frumoasa!
In opinia mea, aveti dreptul la asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajator in caz de angajare somer peste 45 de ani Cons67 Cons67 Exista prevazut in legislatie vreo facilitate pentru angajator in cazul angajarii unei persoane peste 45 de ani aflate in somaj (scutire/reducere CAS, CASS si ... (vezi toată discuția)
Facilitati la angajarea somerilor peste 45 ani michelle1 michelle1 va rog sa ma informati, ce facilitati acorda statul atunci cand o firma angajeaza un somer peste 45 ani. exista cumva taxe sau impozite a caror plata este ... (vezi toată discuția)
Reangajare persoana somaj RozaMarina RozaMarina Buna ziua, In Martie 2012 am dat in somaj un angajat. As dori sa-l reangajez, desi ar mai avea 3 luni de somaj. Persoana este unic intretinator de familie. ... (vezi toată discuția)