avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical 199 zile
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical 199 zile

Buna ziua,

Am un angajat care are 199 de zile de CM. Stiu ca la 183 zile medicul specialist mai poate adauga 90 de zile, iar dupa aceea angajatul trebuie sa se pensioneze pentru incapacitate temporara daca nu gresesc.
La depasirea celor 183 de zile acestea trebuia sa imi prezinte o scrisoare ceva din care sa reiasa ca medicul a decis acest lucru.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: meleasaliviu , utilizator 13:36, 16 Februarie 2016
Dupa acordarea celor 183 de zile de concediu medical, medicul curant intocmeste un referat care trebuie aprobat de medicul expert.
Am avut un caz anul trecut cu astfel de depasire, angajatul mi-a trimis abia in luna urmatoare certificatul medical, impreuna cu un referat cu aprobare de la minister (era internat la Fundeni).
Nu se prevede nicaieri ca se preda angajatorului referatul intocmit, consider ca viza medicului expert este suficienta.


OUG nr. 158/2005:

ART. 14
(1) Medicul primar sau, după caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantă poate propune pensionarea de invaliditate dacă bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
(2) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperării, medicul prevăzut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitării pensionării de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate.
(3) Medicul expert al asigurărilor sociale decide, după caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activităţii în raport de pregătirea profesională şi de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, denumită în continuare CNPAS, împreună cu CNAS, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.


Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 24
(1) Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi până la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
...
(4) Pentru obţinerea avizelor prevăzute la alin. (2) şi (3), medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 8; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din a cărui rază teritorială îşi are domiciliul asiguratul.

ANEXA 8 la norme
------------------------
Unitatea sanitară .................
Localitatea .......................
Judeţul/sectorul ..................
Nr. convenţiei .......... cu CAS .........

REFERAT MEDICAL*)

Subsemnatul dr. ............... medic primar/specialist, specialitatea .................... cod parafă .............. propun expertiza capacităţii de muncă a domnului/doamnei ........................ CNP ................. cu domiciliul în ........................ str. ................ nr. ........ judeţul/sectorul .............. de profesie .............. angajat/angajată la ........................................ .
Este în evidenţă de la data ................................... .
Diagnosticul clinic la data luării în evidenţă .................... .
Diagnosticul clinic actual .....................................................................................................
Examen obiectiv ..........................................................................................................
A fost internat/internată în spital**) cu diagnosticul/diagnosticele
.....................................................................
Investigaţii clinice, paraclinice**) .........................................................................................
Tratamente urmate .............................................................................................................
Plan de recuperare .............................................................................................................
Prognostic recuperator .......................................................................................................
Se află în incapacitate temporară de muncă de la data de .............. şi a totalizat un număr de ........... zile concediu medical la data de ............... .

Propunem:
a) prelungirea concediului medical, considerând că bolnavul este recuperabil, cu .............. zile, de la .......... până la ...........;
b) reducerea temporară a timpului de muncă cu o pătrime din durata normală, pentru ............... zile, de la ......... până la ...........;
c) bolnavul nu este recuperabil în limitele duratei concediului medical prevăzut de lege şi propunem pensionarea de invaliditate temporară.

Nr. ........... din data ..........

Medic curant
(parafa şi ştampila unităţii sanitare)
-----------
*) Necompletarea tuturor rubricilor determină invalidarea referatului medical.
**) Se vor anexa rezultatele, biletele de externare din spital.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical yo_ionela yo_ionela Buna! Tatal meu a fost operat de cancer in data de 14 decembrie 2010. El se afla in concediu medical de atunci. Intebarea mea este cat poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical 90 zile Ileana567 Ileana567 Buna ziua, Luna viitoare totalizez 90 zile de concediu medical. As dori sa stiu cum se procedeaza in continuare deoarece, nu am inteles mare lucru din ... (vezi toată discuția)
Numar zile maxim concediu medical Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.Am o problema in privinta unui salariat ce a beneficiat in perioada 01.09.2012 - 29.11.2012 de 90 zile de concediu medical,cod diagnostic 931- ... (vezi toată discuția)