Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Acest site folosește cookies. Informații aici
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impuscarea unei persoana care imi incalca proprietatea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impuscarea unei persoana care imi incalca proprietatea privata

Buna ziua,

Daca detin terenuri agricole iar persoane necunoscute patrund pe terenurile mele si fura , pot sa le impusc ? Voi fi tras la raspundere pentru acest lucru ?
Dar daca inainte de impuscare as filma toata scena ca proba in instanta ulterior ?
Exista vreo lege in Romania care imi permite sa-mi apar proprietatea ? Din cate mi-aduc aminte undeva in Constitutia Romaniei scrie clar ca proprietatea este inviolabila. Dumneavoastra ce parere aveti ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CristiGrs , utilizator 18:18, 4 Martie 2016
Daca aveti cu ce si sange rece, DA.

Totusi, daca proprietatea este inviolabila si viata umana este.
Dreptul la viaţă reprezintă un drept fundamental al omului, care, prin importanţa sa depăşeşte sfera interesului personal, având relevanţă pentru întreaga societate.
Asa ca trebuie respectat un echilibru si o proportie intre cele doua drepturi, ambele aparate si reglementate de lege.

Vezi cazul Iovan:
[ link extern ]
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
legalmgm, utilizator
Art. 44. - Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de legitimă apărare.
Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc.


Puteti demonstra " pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat" ? Cred ca daca fura chiar si o caruta cu porumb, nu e un pericol GRAV.

(21) Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare.


Locul e imprejmuit sau delimitat cu marcaje? Daca nu si il vânati pe hotz, veti avea o problema

Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul.

Nici aici nu cred ca va incadrati. Una e sa intre in curte/locuinta, alta e sa intre la porumbi sau ce-or fi pe camp...

Cred ca ar fi ideal sa predati arma daca nu va stapaniti furia. Daca tot vreti sa filmati scena, de ce nu plecati la mosie fara arma, filmati si mergeti la politie cu inregistrarea. Ati avea mult mai putine necazuri.
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
lucianrosca, utilizator
lucianrosca a scris:

Daca tot vreti sa filmati scena, de ce nu plecati la mosie fara arma, filmati si mergeti la politie cu inregistrarea. Ati avea mult mai putine necazuri.


Frica e cea mai buna pentru a restabili ordinea . Fara frica, fiecare face ce vrea. Frica de politie m-a facut sa respect regulile de circulatie, frica de inchisoare m-a facut sa ma gandesc de doua ori inainte de o altercatie si in acelasi mod consider ca frica de a muri ar face pe oricine sa se gandeasca de doua ori inainte daca va continua sau nu sa-si duca planul la indeplinire, in cazul de fata a fura painea de la gura de la altul.

Ceea ce spuneti dvs. in privinta reclamatiei la Politie este o utopie in Romania. Din pacate.

Cum gandesc situatia : persoane necunoscute vin in grup sa praduiasca terenurile agricole. Depasit numeric , nu pot face fata. Politie ? Domnule, va rog, cu tot respectul, mie mi se par glume aceste recomandari ! De aceea vreau sa stiu in ce limite legale pot sa-mi apar painea!

legalmgm a scris:

Daca aveti cu ce si sange rece, DA.

Totusi, daca proprietatea este inviolabila si viata umana este.
Dreptul la viaţă reprezintă un drept fundamental al omului, care, prin importanţa sa depăşeşte sfera interesului personal, având relevanţă pentru întreaga societate.
Asa ca trebuie respectat un echilibru si o proportie intre cele doua drepturi, ambele aparate si reglementate de lege.

Vezi cazul Iovan:
[ link extern ]
www.avocatnet.ro/content/for...Domnule,

Considerati ca, singur fiind, ca paznic al propriilor terenuri, sa stau si sa privesc cum hoarde de indivizi necunoscuti praduiesc tot ? Considerati ca ar trebui sa ma deplasez noaptea , in camp, singur, ca sa mustru verbal 10-20 de indivizi pentru ca viata infractorilor depaseste sfera interesului personal ? Atunci, domnule, in acest caz, imi voi achizitiona o pusca automata , ma voi deplasa langa indivizi chiar in timp de noapte si la primul pas facut catre mine voi secera tot ce este pe doua picioare in jurul meu. Sunt in legitima aparare in acest caz ? Pentru ca , imaginati-va , nu poti ramane calm cand acesti indivizi prolifereaza injurii sau amenintari si apeleaza la intimidare prin prezenta numarului mare de membri.

Vorbim totusi de o situatie in camp, unde primesti un par in cap si te gaseste Politia in stare avansata de descompunere dupa mult timp iar faptasii sunt bine merci. Nu pot sa stau si sa ma uit. Sa sun la Politie ? Domnule, Politia m-a dezamagit de multe ori. Nu mai contez pe ajutorul altuia, ci pe mine. De aceea vreau sa stiu limitele legale in care sa ma incadrez.

Daca totusi infig placute de avertisment prin care sa delimitez terenurile , intra aceasta situatie sub incidenta "(21) Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare." ???

Multumesc.
Cauta jurusprudenta pe legitima aparare. Eu am citit unele spetze si cred ca te-ai incadra la omor, poate chiar calificat, din considerentele specificate de legalmgm.
Credeti ca se merita sa stati 15 ani la puscarie pentru o remorca de cereale?

Stiu bine ce simtiti, si eu am niste pamant la tara (in Olt) si ma confrunt cu acelasi lucru : furaciunea!

Dar, cateodata, dupa cum stiti, nici politia nu are ce face....nu-i poate prinde!

Filmati-i cand pleaca cu remorca cu cereale si mergeti la parchet!

Alte discuții în legătură

Evenimentul din primaverii (mediatizat in exces) omor sau leg.aparare? Rog colegi juristi (si nu numai), sa va exprimati opinia (motivat) in legatura cu cazul din Primaverii. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Cum imi pazesc proprietatea? bamse2008 bamse2008 Salutare tuturor. Incep prin a povesti ca imi doresc sa pun bazele unei ferme de struti, dar cea mai mare problema a mea este paza si securitatea fermei; ... (vezi toată discuția)
Este adevarat ca in legitima aparare conteaza arma si nu intentia agresorului? Insanity66 Insanity66 Va rog sa nu radeti, este adevarat ca daca cineva ma ataca cu un cutit si eu pun mana pe un cutit mai lung, raspunsul meu este disproportionat? Este adevarat ... (vezi toată discuția)