avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu creștere copil pt. parinte neangajat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu creștere copil pt. parinte neangajat

Buna ziua,

Suntem o familie cu un copil. pentru primul copil. Mama nu a reușit sa beneficieze concediu de creștere a copilului pt. ca nu a îndeplinit condițiile aferente, adică nu avea venit impozabil în ultimele 12 luni înainte de nașterea copilului. (datorita ingeniozității angajatorului... dar nu numai...)

Copilul nostru are 3 ani, si ne dorim încă un copil (stadiu de planificare).
Cu al doilea copil dorim sa fim ceva mai inspirați, adică să fim pregătiți ca mama, ca și celelate mămici, sa poată beneficia de concediu de creștere (plătit) a copilului.
Problema e că nici acum nu e angajata. Momentan are un venit minuscul (din agricultură) cu ceritficat de producător... confirmați ca acest venit nu intra in categoria celor impozabile care se "clasifică " pentru obținerea concediului de creștere a copilului?

ce putem face sa schimbăm situația actuală?

Ca să nu pierdem timp pîna î-si mărește venitul din activitate agrigola încât să se merite o organizare juridică (II, PFA... nu stiu) ma gândesc la varianta să se angajeze undeva...

la adjudecarea concediului de cc contează cu ce normă (nr. ore) a fost angajată în ultimele 12luni? dacă da, care e norma minima? cum se determină?

Va mulțumim în avans pentru răspuns,
suntem deschis si pentru alte propuneri.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:38, 15 Februarie 2016
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Din interpretarea acestui articol reiese ca legiuitorul nu a conditionat acordarea indemnizatiei pentru CCC de durata timpului de munca (norma intreaga sau partiala). Asadar, poate beneficia de aceasta indemnizatie oroce persoana care a realizat in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni, venituri din salarii realizate in baza oricarui tip de c.i.m. indiferent de durata timpului de munca - timp partial sau norma intreaga.

2. Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului persoana căreia, din cauza restrângerii activităţii angajatorului, i s-a redus programul de lucru la două ore/zi şi salariul în mod corespunzător, pe o perioadă de 3 luni?

Solutie:
Perioada de întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului este considerată perioadă asimilată în contextul OUG nr. 111/2010, care prevede la art. 2 alin. (5) lit. f) că cele douăsprezece luni de eligibilitate pot fi constituite integral şi din perioada în care persoana se află în întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivi legii. Totodată, şi o singură oră de activitate efectuată pe zi este suficientă pentru a asigura eligibilitatea la indemnizaţia pentru creşterea copilului. De asemenea, este necesară prezenţa la dosar a documentului de la angajator care să certifice măsurile luate de acesta, cum ar fi: reducerea programului de lucru, concedierea colectivă etc. Prin urmare, în situaţia în care angajatorul certifică prezenţa zilnică, iar în adeverinţa de venituri eliberată de acesta sunt precizate perioadele în care sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, inclusiv perioadele de şomaj tehnic, dacă acestea există, persoana este îndreptăţită să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Acuarella Acuarella Buna seara! As dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului daca am un program de lucru de 4 ore. Multumesc! (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil Liana_86 Liana_86 Voi beneficia de indemnizatie de crestere a copilului daca am 12 luni lucrate dar cu jumatate de norma, 4h, salar brut 500 lei? (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului tgf tgf Buna ziua, Va rog daca se poate un sfat. Cand am aflat ca sunt gravida si am solicitat o adeverinta am constatat ca sunt angajata si trecuta in contractul de ... (vezi toată discuția)