avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere si drept vizitare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere si drept vizitare

Am un copil de 4 ani dintr-o relatie mai veche si nu am fost casatorit cu mama lui.
Relatiile intre noi sunt inca dificile, il pot vedea numai la ea acasa de 2-3 ori pe saptamana daca vrea ea, nu ma lasa deloc sa il iau la mine acasa. Pe langa vizite am ajutat cu tot ce s-a putut si a fost cazul: reparatii prin casa, modificari ca sa fie sigura pt copil, cumparaturi mai grele, ajutor cand a fost bolnav etc, deci am fost pe cat de implicat mi s-a permis.
Noi nu avem nicio actiune sau decizie in instanta, am luat toate hotararile despre pensie alimentara si drept vizitare pe cai neoficiale sa zic asa.

Am o relatie cu altcineva cu care am si un alt copil de 3 ani si urmeaza sa ni se mai nasca unul anul acesta.

Am vorbit cu mama primului copil ca va trebui sa scad suma oferita. Ii dadeam 25% din salariul meu net care e singurul venit si am continuat cu aceasta suma chiar si dupa ce am avut copilul cu noua mea partenera, desi stiu ca pentru 2 copii se da 30%, deci ar fi trebuit sa ii dau 15% din venit.

Totusi, acum cu 3 copii, chiar nu imi mai permit sa ii dau tot 25% din salariu si i-am spus ca dupa nasterea celui de-al 3-lea copil ii pot da suma din lege (50% din salariu se da pt 3 copii, deci o treime din 50% din salariu)
Nu i-a convenit si m-a amenintat ca nu o sa ma lase niciodata sa iau copilul acasa la mine si ca poate nici nu o sa ma lase sa il mai vizitez.

Avand in vedere ca dupa atatia ani tot nu am reusit sa ajung la rezultate mai bune, as vrea sa initiez o actiune in instanta ca sa am oficial drepturile, sa nu mai pot fi amenintat. O sa fac acest lucru dupa nasterea celui de-al 3 copil.
Va rog sa imi spuneti daca pot obtine urmatoarele:

1. timp cu copilul - as putea sa am cam 2 zile pe saptamana de vizitare la mama lui si 2 weekenduri pe luna acasa la mine? In plus, e vreo sansa sa am legal dreptul sa il iau macar o saptamana - doua pe an in vacanta si eventual de una din sarbatori la mine (paste, craciun etc).
La mine e acasa e un mediu foarte potrivit pt un copil, avand deja unul de varsta apropiata, am toate cunostintele necesare.

2. cuantumul pensiei alimentare sa fie maxim 16,7% din salariu (am calculat ca atat ar fi 50% pt cei 3 copii, impartit doar pt un copil). Aici nu stiu daca e important ca venitul partenerei actuale e mult mai mare decat al mamei primului copil si aceasta din urma stie si spune ca nu e justificat sa dau tot la fel si pt copiii mai mici daca mama lor face mai multi bani. In instanta are acest lucru vreo importanta?
Mentionez ca 16,7% din salariul meu inseamna 1500 lei, deci zic eu ca e o suma rezonabila pt jumatate din necesitatile copilului (ca doar si mama asigura partea ei) si ca si pana acum, pe langa suma lunara am luat alte cadouri si lucruri suplimentare si as continua sa fac asta.

Va rog sa ma ajutati cu sfaturi si sugestii
Cel mai recent răspuns: tutu12 , utilizator 20:57, 2 Martie 2016
În instanţă, puteţi obţine tot ceea ce v-aţi propus, sunt cereri decente.
Şi în privinţa pensiei de întreţinere a minorului, aveţi dreptate, unui copil îi revin 16.66% din venitul dvs. net.
Nu contează veniturile partenerei dumneavoastră.
In ceea ce priveste pensia, lucrurile sunt clare si indiferent daca veti avea sau nu un al 3lea copil, pentru primul copil veti plati tot 16,7% din net.

In ceea ce priveste dreptul la legaturi personale, il puteti primi cu luarea copilului de la domiciliul mamei, fiind deja maricel. Ar fi important sa puteti dovedi prin fotografii istoricul dvoastra afectiv cu copilul. As propune si o audiere de catre instanta a copilului, chiar daca are sub 10ani, ptr ca instanta sa constate ca minorul va accepta.
Vestea proasta este ca veti capata acest drept doar pe hartie, punerea lui in practica putand ridica probleme...insurmontabile. :">
Multumesc pentru raspunsuri.

Ca sa fiu pregatit pentru ce ma asteapta, imi puteti spune ce inseamna probleme insurmontabile?
Dupa o decizie definitiva a instantei nu exista o procedura de aplicare a masurilor? Daca mama nu ar vrea sa tina cont de decizia instantei (ceea e posibil din pacate) nu exista un mod prin care sa se intample?

Nu ma refer aici la ceva ce ar traumatiza copilul, sunt sigur ca ar vrea sa ma vada, e bucuros cand vin. Ma gandeam la o institutie/autoritate care sa monitorizeze ca se intampla ceea ce s-a decis.

Despre vizite la mine acasa nu stiu ce parere ar avea, nu am discutat niciodata cu el despre asta pt ca mama lui mi-a interzis sub amenintarea ca nu o sa il mai vad. Asa ca nu stie ca are un frate si ca o sa mai aiba o sora sau un alt frate.
Ati spus ca instanta s-ar putea sa vrea sa il audieze si vreau sa mentionez ca nu are inca 4 ani impliniti si nu vorbeste foarte clar sau foarte mult (e in grafic, totul ok, dar nu e genul de copil care sa comunice mult si cu usurinta) deci nu stiu daca va fi relevant.
Exista numeroase dovezi - poze, filme, mailuri si mesaje ca am mers regulat, ca stau cu el si in plus am alte mailuri si mesaje care arata ca as fi vrut chiar mai mult.

Nu se pune problema sa nu dau banii de pensie daca nu s-ar respecta drepturile de vizita (mentionez asta pt ca am gasit o astfel de sugestie pe un site) pt ca nici nu ma gandesc sa ii fac rau copilului. Nu am chestionat niciodata destinatia banilor si am incredere ca si daca nu sunt toti cheltuiti pt necesitatile lui actuale, atunci sunt economisiti pt el.
Va recomand sa va straduiti pe ceea ce v-am sugerat. In lipsa de alte probe concludente (dar ziceti ca le aveti), judectorul va dori sa-si probeze legatura dvoastra cu copilul. Poate fi suficienta gestica si mimica, fara alte cuvinte. E important sa obtineti luarea minorului de la domiciliu. Nu va faceti probleme de acceptare a fratilor. La varsta lui nu se poate decat bucura de noi tovarasi de joaca. Obtineti dreptul teoretic, ceea ce e o conditie sine qua non. Apoi, mai vedem.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar trebui sa încercați și varianta medierii pana sa ajungeți în instanta.
Poate dacă aveți pe cineva - un terț fără vreun interes în cauza, mama va admite ca 1500 de lei e de ajuns pt un copil, ca interesul copilului nu e ca parintii lui se se certe și ca tatal lui sa fie îndepărtat de copil, sa aveți în final un copil alienat de către mama și sa ajungeți sa executati silit o hotarare..
E în interesul tuturor sa ajungeți la un consens și sa evitați instanta.

Alte discuții în legătură

Ce se întâmplă când unul din minori nu vrea sa se întoarcă la mamă? Liliana_80 Liliana_80 Bună ziua. Dupa 3 ani de la divorț și de la părăsirea domiciliului conjugal cu cei 2 copii minori, mama încearcă prin instanta reducerea programului de ... (vezi toată discuția)
Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)
Alienarea parentala tzapone tzapone Este sau nu în România alienarea prenatala legiferată ? (vezi toată discuția)