avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale societate in faliment,angajati in somaj!!!!!!!
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

societate in faliment,angajati in somaj!!!!!!!

Buna ziua,va rog sa-mi spuneti ce trbuie sa fac eu ca angajator(am inchis activitatea de 30 zile si am datorii la buget aferent lunilor mai si iunie ac ),pentru a -mi ajuta angajatii sa beneficieze de somaj.
Mentionez ca in acte nu am inchis inca nici-un punct de lucru......care ar fi pasii de urmat?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian86 , utilizator 16:33, 19 August 2009
Pentru a-i ajuta pe angajati sa beneficieze de indemnizatia de somaj ar trebui sa faceti un mic efort finaciar sa achitati macar contributia la fondul de somaj , intrucat trebuie la le completati adeverinta pentru somaj prevazuta in Anexa nr.26 la Normele de aplicare a Legii nr.76/2002.
mi-as dori sa fac asta..dar sunt in faliment,am datorii la furnizori,la banci am credite in achitare...altefel nu se poate?
Ba da, puteti sa ii concediati si ei sa beneficieze de somaj, chiar daca nu ati platit aceste contributii.
Legea 76/2002:
Art.34 (2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare, administrare specială sau nu şi-a achitat contribuţiile datorită unor situaţii de forţă majoră.
Normele metodologice la aceasta lege prevad si modalitatea de completare a acelor adeverinte cu stagiul de cotizare:
Art. 18. - (1) În vederea certificării stagiilor de cotizare şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia, odată cu înmânarea carnetului de muncă, de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul prevăzută la art. 14, pentru fiecare lună, din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, pentru care aceştia le-au reţinut şi virat la bugetul asigurărilor pentru şomaj contribuţia individuală prevăzută la art. 27 din lege şi au plătit contribuţia datorată de angajator prevăzută la art. 26 din lege, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 26, precum şi, după caz, următoarele:
c) dacă se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la art. 34 alin. (2) din lege.
Ok multumesc frumos,am sa discut cu contabilul.
Pe acea adeverinta pt.stagiul de cotizare trebuie completat O.P.din data de... Nu se specifica nicaieri suma si nici nu se verifica undeva. Pot fi si 10 lei!

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc buriana buriana Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine. Momentan sunt in CCC (copilul are 1 an si 10 luni) , inainte de nastere am avut 2 locuri de munca: unul a ... (vezi toată discuția)
Anexa 11 adeverinta Geo.mst Geo.mst Bună seara, ultimul angajator mi-au închis contractul cu art. 34 deoarece eu sunt însărcinată în 6 luni m-am decis sa încerc sa beneficiez ai eu de un ... (vezi toată discuția)
Refuzul eliberarii adeverintei cu baza de calcul victor_dorel victor_dorel in ce conditii angajatorul poate refuza eliberarea anexei 14 pt somaj ?????? (vezi toată discuția)