avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... \"Majoritatea proprietarilor\" din asociaţiile de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

"Majoritatea proprietarilor" din asociaţiile de proprietari - definiţie ambiguă

Ce înseamnă "majoritatea proprietarilor" într-o asociaţie de proprietari, pentru că pare că sunt interpretabile unele articole de legi ?
Prin majoritatea proprietarilor, indiferent de situaţie, se înţelege jumătate plus unul (50% + 1) din numărul total al proprietarilor membri ai Asociaţiei de Proprietari.
Dar în cazul Adunărilor Generale, "hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora", iar în alte situaţii votul se acordă în funcţie de numărul total al proprietarilor membri ai Asociaţiei de Proprietari.
* Dacă Legea 230/2007 spune că, de exemplu:
Art. 8. (1) "Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere ESTE NECESAR ACORDUL A CEL PUŢIN 2/3 DIN NUMĂRUL TOTAL AL PROPRIETARILOR MEMBRI AI ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI ..."
Art. 39. "Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, NUMAI CU ACORDUL MAJORITĂŢII PROPRIETARILOR MEMBRI AI ASOCIAŢIEI şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune."
Art. 12. "Zidurile dintre apartamente sau spaţii şi proprietatea comună care nu fac parte din structura de rezistenţă a clădirii pot fi re-amplasate numai prin modificarea acordului de asociere, ÎN BAZA HOTĂRÂRII MAJORITĂŢII PROPRIETARILOR şi a autorizaţiei de modificare a construcţiei ...
Avem o altă situaţie, care contrazice faptul că majoritatea decide orice hotărâre:
Art. 24, Alin.(1) "Adunarea Generală poate adopta hotărâri dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal."
Alin. (3) "La Adunarea Generală Reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, INDIFERENT DE NUMĂRUL MEMBRILOR PREZENŢI, prin votul majorităţii acestora."
✪ DE CE SUNT FOLOSITE DOUĂ DEFINIŢII ALE MAJORITĂŢII DE VOT ÎN CADRUL UNEI ASOCIAŢII DE PROPRIETARI ?
Dacă pentru Statutul Asociaţiei e nevoie de 2/3 din numărul total al membrilor Asociaţiei de Proprietari, de ce pentru adoptarea hotărârilor sau pentru alegerea Preşedintelui Asociaţiei e nevoie doar de majoritatea celor prezenţi la orice Adunare Generală, Ordinară sau Reconvocată ?
Să punem situaţia în care la acea Adunare Generală au fost prezenţi, să zic, doar "şefii" şi angajaţii proprietari ai Asociaţiei, plus vreo 2 proprietari din cei maxim 500 (e posibil orice, dacă legea permite să voteze câţi sunt prezenţi).
► Cum e posibil ca "şefii" Asociaţiei să ia hotărâri majore pentru bugetul celor 500 de proprietari (mulţi fiind plecaţi din localitate), având voturile a, să zicem, 10 proprietari, cu tot cu angajaţii Asociaţiei care sunt membrii acesteia ?
NU DISCUTĂM AICI MOTIVELE ABSENŢEI CELORLALŢI PROPRIETARI DE LA ŞEDINŢA ADUNĂRII GENERALE, CI DISCUTĂM SITUAŢII POSIBILE SĂ EXISTE, ARĂTÂND CĂ LEGEA 230/2007 E INTERPRETABILĂ ŞI AMBIGUĂ ! Legea nu poate permite abuzuri, chiar dacă se zice că "dacă nu sunt prezenţi ceilalţi proprietari din motive diverse, e problema lor, să-i buzunărească".
Cei 10 proprietari pot hotărî orice vor "şefii", pentru ceilalţi 490 ? E o aberaţie incredibilă de reprezentativitate !
Cum s-ar spune, minoritatea decide pentru marea majoritate, dacă aplicăm strict Legea 230/2007, ceea ce e absurd !
Să zicem că eu aş fi fost la acea Adunare Generală de 10 proprietari şi votul ar fi fost de 5-4 împotriva dorinţelor mele.
Pe lângă faptul că restul de 490 sunt ca şi inexistenţi, datorită aberaţiilor legii 230/2007, eu cu ce aş fi vinovat că au dreptul să mă buzunărească cu vreo cheltuială absurdă sau să se ia vreo hotărâre dubioasă, precum a fost acum doi ani - "dacă vreun proprietar vede un câine maidanez, să anunţe organele în drept, altfel vor primi amendă (!?)" ?
Deja la un proces cu Asociaţia se pot arăta şi aceste aspecte neclare ale legilor din domeniu.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:32, 24 Februarie 2016
Din numeroasele postari pe forum pe care le-ati facut, mi-am dat seama ca totusi cunoasteti prev. Legii, Da?
Ei atunci inteleg ca ati parcurs si art. 23 si 24 din L230/2007, zic bine?
Ma opresc aici pentru ca eu nu "vad" nimic a fi ambiguu in legislatie.

Zice legea ca:
...ART. 23
(1) După adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari va avea loc cel puţin o dată pe an, în primul trimestru, o adunare generală a proprietarilor membri ai asociaţiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel puţin unei adunări generale a proprietarilor aparţine membrilor comitetului executiv, inclusiv preşedintelui asociaţiei de proprietari.


Pai daca se zice asa, ce ati mai vrea?
Proprietarii, membri sau nemembri nu participa la AG, nici la prima convocare, nici la a doua, desi sunt chemati si raschemati. Cum ar trebui sa procedeze - uite un cuvant drag dvs. - şefii asociatiei? Sa le promita cate un calorifer gratis? Cadou 100 mc apa/proprietar prezent la AG? Sau altceva?
Daca majoritate are o durere in cozorocul de la şapca, ce sa faca şefii? Urmeaza si ei prevederile legii.
Exemplu la noi in asociatie:
- proprietari apartamente persoane fizice - 500;
- proprietari persoane juridice - 4;
- prezenti la prima convocare - 10 - 15 membri;
- prezenţi la a doua convocare - 20 - 30 membri;

Conform lgii, la noi aceasta posibilitate a devenit regula - AG se ţine numai la reconvocata, incepand din 1974, desigur avand mai multe generatii de legislatii...

Si atunci va dau dreptate, mioritatea hotaraste pentru majoritatea. Unde este problema? A cui este vina prietene?
anumite hotarari se iau cu doua treimi, restul cu jumatate plus unul.
E atat de simplu.
Absurdul este creat de proprietari, nu de lege.
Legea spune ca o asociatie de proprietari se infiinteaza cu cel putin 50% + 1 dintre proprietari.
Deci proprietarii pot sa infiinteze aceasta asociatie si in proportie de 100%, nimeni nu-i opreste. Ca unii dintre ei nu vor, aceasta este problema acelor proprietari care nu vor, nu a legii.

Atunci cand se convoaca AG, legea spune ca nu se pot lua hotarari decat cu majoritatea de 50% + 1 dintre membrii asociatiei. Deci legea a dat posibilitatea tuturor proprietarilor sa fie membri ai asociatiei si da posibilitatea tuturor membrilor asociatiei sa-si spuna cuvantul si sa voteze, dar si ca acest lucru se poate face cu majoritatea dintre ei.
Daca nu se realizeaza cvorumul, legea ofera posibilitatea luarii unei hotarari - pentru ca in acea asociatie trebuie sa se faca lucruri - sa se voteze cu majoritatea celor prezenti. Este problema celor care nu vor sa participe la AG, nici la convocata, nici la reconvocata, daca se vor lua hotarari care nu le convin, nu e problema legii.

Atunci cand este vorba de hotarari care implica status quo asociatiei sau sume mari de bani in vederea modernizarii constructiei, atunci este nevoie de o majoritate de 2/3 dintre membrii asociatiei. Nimeni nu i-a oprit pe proprietari sa devina membri ai asociatiai sau sa participe la luarea acestei hotarari. Este problema lor, nu a legii, ca sa suporte hotarari care nu le sunt pe plac.

Nu se poate bloca activitatea intr-o asociatie pentru ca proprietarii nu vor sa fie membri ai asociatiei sau, in cazul ca sunt, sa participe la adunarile generale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fonduri de investitii asociatie proprietari pentru modernizare,reabilitare Mihaflorica Mihaflorica Conform art 25 alin.1 lit.b din Legea 230/2007):\\"\' pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare ... (vezi toată discuția)
Tabel convocator cu 20% Frizeru Frizeru As dori sa mi se precizeze despre ce tabel convocator este vorba la o Adunare generala extraordinara reconvocata. Eu consider ca dupa anuntarea la avizier a ... (vezi toată discuția)
Adunarea generala a asociatiei de proprietari rebell_rose rebell_rose Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca dupa ce a fost anuntata adunarea generala a unei asociatii de proprietari, la cateva zile unul dintre proprietari ... (vezi toată discuția)