avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot toaleta/scurta/taia, legal, crengile coniferului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot toaleta/scurta/taia, legal, crengile coniferului vecinului, care se extind peste terenul meu?

Va salut.

Crengile bradului vecinului, cu trunchiul aflat la aprox. 1,5m de gardul dintre proprietati, au crescut intr-atat incat se lovesc destul de tare de casa mea (distanta de gard aprox 2,5m, casa are peste 100 de ani) atunci cand bate vantul, in special de marginea acoperisului. In plus, in jgheab se aduna foarte multe ace care, de cateva ori, au dus la infundarea burlanului. Nu mai vorbesc de ceea ce se aduna pe sol, tot timpul anului am partea aceea de curte plina de ace uscate si alte resturi. Pe mine, personal, nu ma deranjeaza sa matur portiunea respectiva, dar parintii mei si-au pus in cap sa cheme un amic si sa toaleteze bradul, prin scurtarea crengilor care ating casa.

Va rog sa-mi spuneti daca se pot executa aceste operatiuni in mod legal, sustinute de lege in totalitate? Din cate am cautat pe acest forum si pe net, am descoperit art. 613 Codul Civil, punctul (3): Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său. Sa inteleg ca sunt acoperit de acest Cod, in demersul nostru? Poate vecinul sa emita pretentii sau vreo interdictie asupra toaletarii bradului, in portiunea care se intinde peste terenul nostru?

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:13, 25 Februarie 2016
cris2d2 a scris:

[...]am descoperit art. 613 Codul Civil, punctul (3): Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Corect!

Inainte de a demara operatiunea:
1) faceti poze
2) notificati in scris (prin posta cu confirmare de primire sau prin executor judecatoresc) vecinul cu privire la art.613 C.c. cu cele 3 alin. si il rugati sa taie el crengile (poate are preferinta la elagaj si emondaj, fiind conifer este mai sensibil si sa nu va impute ceva)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, suntem in urmatoarea situatie: nucul vecinului a crescut ... peugenia peugenia Buna ziua, suntem in urmatoarea situatie: nucul vecinului a crescut foarte mare, crengile sale ajungand pe acoperisul nostru. la o furtuna sau vant mai mare ... (vezi toată discuția)
Taiere nuc skyboy2011 skyboy2011 Buna ziua,vecinul meu din partea de Est are unu nuc la 30 de cm de hotar care imi produce umbra pe o suprafata mare din terenul meu.Care este calea legala pt ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, pe proprietatea vecinului si la o distanță de aproximativ ... Tunaru Guța Vasile Tunaru Guța Vasile Bună ziua, Pe proprietatea vecinului si la o distanță de aproximativ 25 cm de gardul dintre proprietăți respectiv la 5 m de intrarea dinspre strada , se ... (vezi toată discuția)