avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
Sunt legatara universala a matusii mele. Dupa decesul acesteia a aparut fiica sa infiata din prima casatorie , cu care aceasta nu a mai avut relatii de peste 20 de ani.Dupa decesul matusii am fost la notariat si am dat declaratie ca accept mostenirea. Fiica acesteia insista sa-i dau certificatul de deces ca este dreptul ei. Intre timp am aflat ca ar sta intr- un apartament care este pe numele matusii mele si banuiesc ca ar vrea sa-si faca succesiunea pe acel apartament fara sa stiu eu. As dori sa-mi spune-ti daca poate dezbate succesiunea fara sa ma instiinteze? Daca am dat declaratia de acceptare ,notarul la care face succesiunea poate vedea acest lucru si sa ma citeze si pe mine? Daca totusi face succesiunea fara stirea mea ce am de facut avand in vedere ca sunt legatar universal si in consecinta si acel apartament mi-ar apartine?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: catalinaioan81 , utilizator 08:46, 2 Martie 2016
Daca ati dat declaratie de acceptare la un notar aceasta se inscrie intr un registru informatic pe care orice notar sesizat cu dezbaterea unei succeiuni este obligat prin lege sa l consulte. In momentul dezbaterii succesiunii veti fi citata de notarul are va dezbate succesiunea. Fiica poate cere reductiunea testamentului pentru cota de rezerva succesorala ce i se incalca, adica 1/2 din masa succesorala.
Va multumesc pentru raspuns. Reductiunea se poate face la notar sau numai in instanta?
se poate face atat la notar pe cale amiabila cat si la instanta.
Va multumesc inca o data pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cu testament autentic hose hose In urma decesului defunctul a lasat un testament autentificat la notariat prin care lasa intreaga avere pe numele unei persoane cu care a locuit 21 ani fara a ... (vezi toată discuția)
Testament Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Unei cunostinte i-a murit tatal. Tatal inainte de a deceda era casatorit pentru a doua oara. Din prima casnicie are 2 fii,iar din cea de-a doua un ... (vezi toată discuția)
Mostenire testament legatar universal magdalena46 magdalena46 Sotul prin testament, incheiat la notar, m-a desemnat mostenitor legatar universal conf art. 1055 Cod Civil (nu avem copii). In acest caz as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)