avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Contributii sociale / Contract cesiune drepturi ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Contributii sociale / Contract cesiune drepturi patrimoniale rezultate din drepturi de autor

Buna seara,
va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns privind contributiile sociale aferente unui Contract cesiune drepturi patrimon. rezult. din dr. de autor. Mentionez ca NU sunt salariata, NU am un contract in alta parte. In acest contract este mentionat ca firma retine impozitul pe venit si contributiile sociale individ. in cf. cu legislatia in vigoare. Aceasta inseamna ca firma cu care am incheiat contractul imi retine toate contrib., incl. pt sanatate, pensie... Eu trebuie sa inregistrez contractul la ANAF, insa am citit un ghid pe site-ul dv.in care se spune ca Anaf poate reclasifica activitatea. Nu stiu ce inseamna asta... Mentionez ca traduc filme, acasa, imi folosesc propriile bunuri pentru desf. activit. si evident cunost. lingvistice. Dar din moment ce firma inregistreaza contractul si imi retine taxe si impoz., eu de ce trebuie sa mai declar? Risc , in cazul meu, sa fiu reclasificata si cum ? Ce penalizari sunt daca am intarziat 2 luni inregistrarea ?
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 12:34, 4 Martie 2016
Buna ziua,

Reclasificarea activitatii Dvs. nu se poate face daca indepliniti cumulativ cel putin patru condiții din cele șapte mentionate in Codul Fiscal:

- libertatea de a alege modalitatea de lucru;
- prestează servicii pentru mai mulți clienți;
- riscurile privind activitatea prestată sunt suportate de către persoana fizică;
- persoana fizică folosește bunuri proprii pentru desfășurarea activității;
- se folosesc cunoștințele deținute de către persoana fizică;
- persoana fizică face parte dintr-un organism/corp care coordonează activitatea profesională;
- persoana fizica poate să angajeze alte persoane sau să colaboreze cu terți pentru prestarea serviciului.
Din punctul meu de vedere activitatea Dvs. nu poate fi reclasificata.

Completati si depuneti acum Declarația 020 pentru inregistrarea activitatii odata cu Declaratia 220 privind veniturile estimate pentru acest an iar in 2017, pana pe 25 mai, completati si depuneti Declaratia 200 cu veniturile realizate in acest an.

Nu va faceti griji pentru penalizari, se vor bucura ca v-ati inregistrat. In cele 2 luni care au trecut de la data in care ati inceput activitatea nu s-a produs niciun prejudiciu bugetului pentru ca, presupun, firma a calculat, retinut si virat catre stat ceea ce era de platit.

De ce trebuie sa declarati? Pentru ca asa este legea as putea sa va raspund dar raspunsul corect este ca statul trebuie sa stie tot de la toti :) sa nu cumva sa scape vreunul caruia nu i se impoziteaza veniturile.
Bucurati-va de primavara si spor la lucru!
L.C.
Va multumesc frumos pentru raspuns ! O singura scurta intrebare mai am: nefiind salariata in alta parte, deci neavand un contract de munca obisnuit, firma aceasta cu care am contr. drepturi autor este obligata sa imi retina si contrib. pentru sanatate, nu-i asa ? Eu fiind, prin urmare, asigurata medical. Adica, aceasta retinere nu e optionala in cazul meu.
Multumesc inca o data pt. lamuriri si o primavara frumoasa si dv!
Potrivit afirmatiei Dvs. din primul mesaj, impozitul datorat si contributiile sunt retinute si platite de firma cu care claborati, asadar, rezulta ca sunteti asigurata din punctul acesta de vedere.
Cu placere, week-end relaxant!
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ghid complet pentru plata drepturilor de autor în 2016 - articol avocatnet Laura Ciobeica Laura Ciobeica [b]Ce impozite plătesc și ce declarații depun persoanele fizice și companiile[/b] Noul Cod fiscal a adus o serie de modificări pentru plățile ... (vezi toată discuția)
Contract de comision oanasandra oanasandra Buna ziua. Am o problema legata de un comision. Am intermediat o vanzare pentru o societate comerciala si am convenit asupra unui comision pe care sa mi-l ... (vezi toată discuția)
Angajare filipineza bona centru_cta centru_cta Buna ziua! am angajat cu contract de munca filipineza, bona, eu sunt persoana fizica, am luat parola itm am transmis contractul in revisal, mai departe am ... (vezi toată discuția)