avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea nr 126/2014 se aplica in lipsa publicarii ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea nr 126/2014 se aplica in lipsa publicarii normelor de aplicare?

Se suspenda sau NU plata indemnizatiei pentru cresterea copilului in cazul in care persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic." (respectiv 3000 RON/an)

Cf legii 126/2014, rezulta ca NU. Dar se aplica aceasta prevedere in conditiile in care nu s-au publicat nici pana acum normele metodologice de aplicare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:40, 8 Martie 2016
Orice lege intră în vigoare la 3 zile de la publicare în monitorul oficial, dacă în cuprinsul ei nu este prevăzută o altă dată. Nepublicarea normelor nu poate împiedica aplicarea legii.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Intre timp am sunat si la ANAF la serviciul pentru contribualibili si mi-au spus acelasi lucru :)
O zi buna!
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

Art. 16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
...
c) realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 9^1.
(1) In perioada concediului prevazut la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, persoana indreptatita poate realiza venituri supuse impozitului pana la nivelul prevazut la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia mentinerii intreruperii/suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie.
...
Legea 126/2014 este un act normativ de modificarea a unui alt act normativ si nu necesita norme speciale de aplicare.

In schimb, HG 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a fost modificata in sensul celor prevazute in Legea nr.126/2014, prin H.G. nr. 685 din 19 august 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 649 din 27 august 2015.

HG 52/2011
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie bobolotionel bobolotionel daca am fost angajat in din 15 07 2015 si sotia naste in iunie 2016 am dreptul la stimulentul de insertie? (vezi toată discuția)
Plata ccc lavinia_serban lavinia_serban Buna ziua, Vreau si eu sa aflu cum se plateste concediu de crestere copil? 85% din salariul brut sau din cel net. Eu voi naste in august 2014, si de la 1 ... (vezi toată discuția)
Contract de munca in perioada crestere copil confidential confidential La multi ani! Buna ziua, In data de 21 Decembrie 2014 mi s-a suspendat contractul de munca pentru concediul ingrijire copil in urmatorii 2ani. Intrebarea ... (vezi toată discuția)