avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Returnare taxe auto / autoturisme cumparate noi in ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Returnare taxe auto / autoturisme cumparate noi in stat UE de o persoana cu statut diplomatic la acel moment

Buna ziua !
Sunt un angajat al MAE care a incheiat in ianuarie 2014 o misiune la o ambasada a RO intr-un stat UE. Pe timpul misiunii mele, am achizitionat doua autoturisme de la un delaer din statul respectiv. Pe perioada de la momentul achizitionarii si pana in martie 2014, cand am inmatriculat autoturismele in RO, am circulat cu numere diplomatice ale statului unde am lucrat. Inmatricularea cu numere diplomatice in acest stat s/a facut cu scutirea de plata oricaror taxe, in baza prevederilor Conventiei de la Viena din 1961, care exonereaza persoanele cu statut diplomatic de la plata oricaror obligatii administrative prevazute de legislatia statului gazda.
La momentul martie 2014, la inmatricularea in RO a celor doua autoturisme am platit taxele de mediu prevazute de legislatia romana.
Am urmatoarele intrebari:
- sunt eligibil pentru procedura de returnare a acestor taxe auto ?
- aceste taxe auto ar trebui oricum sa-mi fie returnate, avand in vedere caracterul special al statutului meu la momentul achizitionarii lor: statut diplomatic, trimis de RO in misiune permanenta etc. ?
As aprecia in mod deosebit sa=mi oferiti un raspuns la aceste intrebari si orice alte sfaturi veti crede de cuviinta pentru o astefl de situatie speciala.
Va multumesc anticipat pentru sprijin.
Cel mai recent răspuns: MARIO-FLORA NECTARIA , Avocat 14:09, 16 Martie 2016
Urmati intai procedura prealabila prin înregistrarea unei cereri avand drept obiect restituirea taxei la organul emitent al deciziei de plata, respectiv Administratia Finantelor Publice de care apartineti. Cererea trebuie insotita de actele prevazute in legislatie, de altfel cele care au stat si la baza calcularii taxei.
In masura in care institutia refuza restituirea urmeaza sa va adresati instantei de judecata competente.
In ultima perioada, practica instantelor de judecata a fost in sensul admiterii cererilor insa faptic restituirea se va efectua esalonat pe parcursul a 5 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situație atipica, îmatriculare mașină ambasada onulescualex onulescualex Buna ziua, Doresc sa achizitionez un autoturism,proprietatea unui diplomat,atasat la o ambasada din romania(Norvegia)Acum situatia e atipica pentru ca masina ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare masina fara a avea certificat fiscal de la vanzator roxanac18 roxanac18 Am cumparat o masina de la un corp diplomatic strain care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, in cadrul unei ambasade si intampin probleme la ... (vezi toată discuția)
Taxa auto - persoana cu handicap in intretinere my2007 my2007 am in intretinere un copil de 2 ani cu un handicap grav. As vrea sa stiu daca pot inmatricula un autoturism fara sa platesc taxa auto, si care ar fi legislatia ... (vezi toată discuția)