avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducerea suplimentara parinte
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducerea suplimentara parinte

Buna ziua .Se poate lua in considerare, la calculul impozitului pe salar,respectiv deducere suplimentara, un parinte ce este o persoana cu handicap grav cu insotitor,dar care primeste de la Primaria locala o indemnizatie in cuantum 777 lei?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 18:15, 19 Martie 2016
Normele de aplicare a Codului fiscal prevad ca indemnizatiile de handicap nu sunt luate in considerare la stabilirea vaniturilor persoanei intretinute.


(7) În cursul anului fiscal, în cazul în care angajatul obține venituri la funcția de bază, pentru a stabili dreptul acestuia la deducere pentru persoane aflate în întreținere, se compară venitul lunar realizat de persoana aflată în întreținere cu suma de 300 lei lunar, astfel:
a) în cazul în care persoana aflată în întreținere realizează venituri lunare de natura pensiilor, indemnizațiilor, alocațiilor și altele asemenea, venitul lunar realizat de persoana întreținută rezultă din însumarea tuturor drepturilor de această natură realizate într-o lună;
b) în cazul în care venitul este realizat sub formă de câștiguri la jocuri de noroc, premii la diverse competiții, dividende, dobânzi și altele asemenea, venitul lunar realizat de persoana fizică aflată în întreținere se determină prin împărțirea venitului realizat la numărul de luni rămase până la sfârșitul anului, exclusiv luna de realizare a venitului;
c) în cazul în care persoana întreținută realizează atât venituri lunare, cât și aleatorii, venitul lunar se determină prin însumarea acestor venituri.
La stabilirea venitului lunar, în sumă de 300 lei, al persoanei aflate în întreținere nu se iau în calcul veniturile prevăzute la art. 62 lit. o), w), x) și/sau pensiile de urmaș cuvenite conform legii, precum și prestațiile sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


Codul fiscal:

ART. 62 - Venituri neimpozabile

În înțelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
o) bursele primite de persoanele care urmează orice formă de școlarizare sau perfecționare în cadru instituționalizat;
w) premiile obținute de sportivii medaliați la campionatele mondiale, europene și la jocurile olimpice/paralimpice. Nu sunt venituri impozabile premiile, primele și indemnizațiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști, prevăzuți în legislația în materie, în vederea realizării obiectivelor de înaltă performanță: clasarea pe locurile 1 - 6 la campionatele europene, campionatele mondiale și jocurile olimpice/paralimpice, precum și calificarea și participarea la turneele finale ale campionatelor mondiale și europene, prima grupă valorică, precum și la jocurile olimpice/paralimpice, în cazul jocurilor sportive. De asemenea, nu sunt venituri impozabile primele și indemnizațiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști, prevăzuți de legislația în materie, în vederea pregătirii și participării la competițiile internaționale oficiale ale loturilor reprezentative ale României. Au același regim fiscal primele acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști, prevăzuți în legislația în materie, din sumele încasate de cluburi ca urmare a calificării și participării la competiții intercluburi oficiale europene sau mondiale;
x) premiile și alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport și altele asemenea, obținute de elevi și studenți în cadrul competițiilor interne și internaționale, inclusiv elevi și studenți nerezidenți în cadrul competițiilor desfășurate în România;


Legea nr.448/2006:

ART. 58
(1) Copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, beneficiază de alocaţie de stat în condiţiile şi în cuantumul prevăzut de lege, majorat cu 100%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere pentru copil cu handicap delia2007 delia2007 Buna ziua. Un parinte care are la deducere un copil in varsta de 18 ani, care are si o indemnizatie de 300 de lei , pentru handicap., trebuie sa il scoata ... (vezi toată discuția)
Deducere personala la pensionari vanatorul vanatorul Buna ziua O persoana careia i-a incetat contractul individual de munca in urma pensionarii pentru limita de varsta si cu care s-a incheiat un nou contract de ... (vezi toată discuția)
Ajutor nastere NASTUREL NASTUREL Am o intrebare:conform carui contract colectiv de munca se acorda acest ajutor?Celui unic sau celui la nivel de ramura?Pentru ca articolele care stipuleaza ... (vezi toată discuția)