Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt impiegat la CFR infrastructura

Și mi-au emis și decizie de paznic.
Nu am participat în viață mea la niciun curs de paznic sau instruire.
Dacă vroiam să fiu paznic mă angajam la o firmă de pază.
În decizie scrie ca e conform legii 333/2003.
Pot găsi o lege care să le interzică să facă așa ceva?
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Admin , administrator 16:28, 20 Martie 2016
1. Art. 41. C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - felul muncii - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

2. In speta, decizia unilaterala de modificare a c.i.m. - daca este vorba despre asa ceva - trebuie/trebuia constestata in instanta. Cand ati luat la cunostinta de aceasta decizie?
Am gasit-o la serviciu seara când am venit la tură
Acum 20 și ceva de ani când m-am angajat nu există așa ceva
Mă îndoiesc ca în cim scrie ceva despre asta dar copia cim am pierdut-o și n-am cum să știu ce scrie în el. Acum vreo câțiva ani am solicitat o copie de pe cim la biroul de personal și mi-au răspuns ca pe lângă cea pe care mi-au remis-o mie mai trebuiau să fie două la ei: una la biroul personal și una la biroul financiar. Din două ei nu au găsit nici una așa ca am senzația ca în momentul asta subsemnatul nu are cim. Și totuși de-a lungul anilor au tot sosit acte adiționale toate ca prelungire a acelui cim. Nu știu ce aș putea face..
Nu în ultimul rând m-ar interesa ce aș putea face în legătură cu grupa de munca
Nu știu dacă știți dar la infrastructură este hai mare legat de chestia asta
Unii câștiga anii de grupa de după 2001, alții pierd în instanțe, totul după cum se trezește judecătorul dimineata. Ce nu înțeleg eu: până la 01.04.2001 am avut grupa 1, de la 02.04.2001 condițiile de muncă s-au îmbunătățit spectaculos și am fost trecut în aceeași categorie cu frizerul deși fac vizită medicală și psihologică la 3 ani, particip lunar la școală personalului, la 3 ani mă examinează din punct de vedere al performanțelor profesionale, iar condițiile de muncă sunt și acum exact aceleași ca la 01.04.2001. Nu s-a schimbat absolut nimic. Aș zice ca-i mai rău. Și totuși n-am nici măcar grupa 2. Un frizer care gestionează o gara!
Mi-ar pare bine dacă v-ati orienta un pic asupra acestei spete și ați aprofunda serios materia fiindcă noi ceferiștii va vom căuta pe d-voastra avocații să ne ajutați.
Din păcate tare mi-e teamă ca o să ne răspundeți ca e după cum se trezește judecătorul dimineață.
Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.
Oricum procesele vor curge desi șefii noștri susțin sus și tare ca se va interveni politic sa nu se mai soluționeze în favoarea salariatului cum de altfel s-a mai întâmplat
Încă odată multumesc!
1. Nu va pune nimeni sa cautati un avocat , este optiunea dvs ... in mesajele mele pot spune - poate foarte putine la numar - nu cuprind trimiteri la avocati.

2.
Am gasit-o la serviciu seara când am venit la tură

In acest caz, puteti sa contestati in instanta aceasta decizie .. este singura solutie viabila pentru dvs.

3. Pentru copia de pe c.i.m. :
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pai tocmai asta ziceam să zic: nu ca m-ar pune cineva să caut un avocat. Chiar îl caut. Am 50 de ani. Sunt născut în octombrie 1966. Am terminat liceul în 1985 și în vara aceluiași an m-am angajat la CFR la depou. În toamna 1985 am plecat în armată de unde am revenit în februarie 1987. În termen de 15 zile m-am reangajat la depou de unde am plecat în 1996 la școală de împiegați mișcare, pe parcursul căreia am avut salariul de la depou, și pentru care perioadă chiar sunt în posesia adeverinței care atestă ca perioada lucrată la depou este la grupa 1 de muncă. Școala s-a terminat în 1997 și de atunci până în prezent am lucrat impiegat la gară, din 2001 în aceeași grupa de munca ca și frizerul. Am 50 de ani. Se apropie pensia. Chiar caut un avocat pe litigii de muncă căruia sa-i prezint situația de mai sus, și de la d-voastra poate pot află un nume și un număr de telefon.
Dar îmi trebuie un avocat f. bun pentru ca vedeți d-voastra, e în joc viitorul meu. Pentru așa ceva ai dreptul să te judeci o singură dată și s-a dus vestea ca-n bancul acela: când avocatul câștiga procesul zice: vezi, ti-am câștigat procesul; când îl pierde zice: vezi, ai pierdut procesul.
Din cele de mai sus îmi poate răspunde cineva pe aici:
- am sau nu dreptul la grupa 1 de muncă, sau măcar grupa 2 și angajatorul meu mă fura?
Mulțumesc încă odată!
Și se băga cineva la dosar?
Dar cineva care sa-l câștige
Grupa 1 sau grupa 2
De preferință 1
1. Niciun avocat nu va poate garanta ca va castiga litigiul.

2. Regulament Forum

2.6. In forum nu se stabilesc relatii profesionale intre cel care intreaba si cel care raspunde, cererile si ofertele de consultanta se fac in 3 moduri: prin intermediul mesageriei private, prin alegerea unui consultant din Catalog sau prin trimiterea unei cereri de oferta la Bursa consultantilor.

www.avocatnet.ro/content/con...

www.avocatnet.ro/content/bc|...

3. Dvs. aveti dreptul la grupa de munca, respectiv conditii deosebite de munca cu conditia ca angajatorul sa fi intocmit documentatiile cerute de legislatia in vigoare la data emiterii acestora.

Alte discuții în legătură

Acordarea grupei de munca euaceeasi euaceeasi Buna seara....desi am lucrat in grupa a II-a de munca pentru o perioada de 6 ani....institutia la care am lucrat nu vrea sa-mi recunoasca acest drept.....ce ... (vezi toată discuția)
Recuperare grupa de munca prin instanta. armaghedon_now armaghedon_now Revin cu o problema veche si spinoasa. Un impiegat de miscare de la caile ferate care a pierdut grupa 1 de munca in 2001 mai poate recupera ceva prin ... (vezi toată discuția)
Mutarea de pe o functie pe alta fara acordul salariatului bebitza77 bebitza77 va rog sa ma ajutati cu o opinie in ceea ce priveste transferul de pe o pozitie pe alta fara acordul angajatului. mentionez ca lucrez intr-o multinationala ... (vezi toată discuția)