avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiunea de vanzare, scrisa sau verbala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiunea de vanzare, scrisa sau verbala

Ma confrunt cu o problema. M-am inteles cu o persoana sa imi vanda o suprafata mica de teren intr-o comuna. El s-a angajat in repetate randuri ca imi va vinde acea bucata de teren. Am purtat numeroase discutii telefonice in care am stabilit pretul la 500 euro tot terenul. Cam asta este valoarea sa. M-am inteles sa ii pun banii prin banca, intrucat el locuieste intr-o localitate mai indepartata. I-am pus banii prin banca, la rubrica "OBIECTUL TRANZACTIEI" am stipulat clar ca tranzactia reprezinta contravaloarea platii TERENULUI respectiv. M-am inteles cu el ca pana la 31 decembrie sa imi VANDA acea bucata de teren. Deci avem de-a face cu o promisiune certa de vanzare, deci cu un antecontract. Problema este ca nu am incheiat un contract scris cu el, intrucat am avut incredere deplina in cuvantul sau. La telefon si pe email mi-a confirmat extrem de clar intentia sa de a-mi vinde contra sumei respective. De altfel, in prealabil, chiar si la o intalnire directa in prezenta a 3 martori mi-a spus ca vrea sa "scape" de acea bucata de teren si daca ii dau 500 euro, sa fac ce vreau cu terenul. Doar ca nu am intocmit un antecontract de vanzare-cumparare. Deci nu am niciun act sub semnatura privata cu care sa ma duc acum in instanta sa il dau in judecata si sa cer pronuntarea unei hotarari care sa tina lo de act de vanzare cumparare. Termenul in care trebuia sa imi vanda terenul a expirat. Acum vreau sa il dau in judecata. De aceea va intreb daca am vreo sansa sa castig in lipsa inscrisului prin care se angaja sa imi vanda.?? Am numeroase probe. Am emailuri, am tranzactia bancara in care se scrie ce reprezinta suma. Am dovada ca el a ridicat suma respectiva. Am martori. Am si inregistrari telefonice. Intrebarea este daca am vreo sansa in instanta fara inscrisul prin care se angaja sa vanda si doar cu probele pe care le am (martori, emailuri)? Individul si-a schimbat numarul de telefon, am intles ca are probleme cu camatarii. E de negasit. Si sincer chiar nu are niciun interes sa mai tina terenul ala, pentru ca e o fasie de 100 metri patrati, ingusta, cativa metri). Ca atare, promisiunea de a vinde (ante-contractul de vanzare cumparare) trebuie incheiat imperativ in forma scrisa sau se poate deduce din celelalte probe ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cezarad , utilizator 18:41, 20 Martie 2016
Nu exista contract oral (si antecontractul este tot un contract). art 1241 Cod civil. Un contract/antecontract trebuie sa intruneasca acordul de vointa al partilor. Dvs il puteti actiona in instanta pentru o plata nedatorata, in niciun caz nu ati incheiat un contract/antecontract si nici chiar o promisiune unilaterala de a cumpara.
In alta ordine de idei, suntem in secolul XXI, ar trebui sa stiti ca inainte de a actiona ati putea apela la serviciile de consultanta ale unui avocat sau notar.....
Vanzatorul v-a prezentat vreo dovada ca este proprietarul terenului (act de proprietate)?
Poate v-a vandut blana ursului din padure si degeaba il dati in judecata ptr teren!
Este posibil ca terenul sa fie grevat de sarcini sau sa fie in coproprietate.

Vanzarea-cumpararea imobilelor trebuie incheiata sub sanctiunea nulitatii absolute in forma scrisa,si antecotnractul trebuia incheiat in forma scrisa.Mai puteti formula actiune civila ptr.imbogatire fara justa cauza conform art.1.345-1.348 NCC.
Mi-au fost prezentate actele. El este proprietarul, am verificat si la Cadastru, nu e nicio sarcina pe acel teren. E practic o fasie de teren langa un teren de-al meu. El mi-a trimis cateva mailuri in care imi spunea ca este perfect de-acord cu vanzarea terenului. In realitate chiar nu are ce face cu terenul respectiv. Nimeni nu i-l cumpara, nu are o valoare efectiva, pentru ca e o fasie de 4 metri pe 25. Practic nu mai dau de el de un an. Nici cu acea plata efectuata prin banca in care se precizeaza ce reprezinta, respectiv "plata anticipata pentru achizitionarea suprafetei de teren" nu am ce face? Ma gandeam ca acea plata poate avea rol macar de ante-contract!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna " blocarea cartii funciare"? cezarad cezarad Doresc sa cumpar o bucata de teren de la o persoana. Aceasta mi-a spus in urma unor discutii ca este nevoie sa [b]BLOCHEZE CARTEA FUNCIARA[/b], inainte sa ... (vezi toată discuția)
BunĂ ziua,am un teren arabil propietarul a murit BUNĂ ZIUA,am un teren arabil fostul proprietar a murit,am doar ante contract de vânzare cumpărare contract asistentă juridică sunt propietarul de drept ... (vezi toată discuția)
Indiviziune mostenire ninasave ninasave Buna ziua Doi frati au in indiviziune o casa cu terenul aferent si o suprafata de teren arabil intravilan.Unul dintre frati locuieste in casa iar celalalt nu ... (vezi toată discuția)