avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Educatia copilului, autoritate parinteasca comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Educatia copilului, autoritate parinteasca comuna

Buna seara
Ma aflu in urmatoarea situatie : divortat,custodie comuna,copil minor - 8 ani impliniti.Mama refuza orice implicare a mea in viata copilului - se rezuma strict la respectarea programului de vizita stabilit de instanta.In prezent copilul se afla inscris la o scoala aflata in apropierea locuintei - aproximativ 500 m.Mama doreste insa - din ce am aflat de la copil si de la cunostinte comune - sa transfere copilul la o alta scoala,aflata mult mai departe de casa - circa 3 km.Din punctul meu de vedere acest eventual transfer nu se justifica,scoala pe care o frecventeaza acum copilul este una buna-conform evaluarii Ministerului Educatiei se afla pe un loc mult mai bun decat cel pe care se afla scoala la care doreste mama sa inscrie copilul.
Intrebarile mele sunt urmatoarele :
Doar mama are dreptul de a decide ce scoala este mai buna pentru copilul nostru?
Eu nu pot avea nici un cuvant de spus in aceasta privinta?
In cazul in care informez conducerea scolii unde ar urma sa fie inscris copilul ca nu sunt de acord cu acest transfer,acesta mai poate avea loc?
P.S. Nu doresc altceva decat ca si copilul meu sa aiba parte de o educatie cat mai buna si doresc sa ma implic in acest aspect atat de important pentru copil.
Cel mai recent răspuns: ContSters379576 , utilizator 08:42, 22 Martie 2016
Hmm, ptr asta (nu) este buna autoritatea parinteasca comuna! Ok. Va puteti opune inscrierii prin notificarea directa a noii scoli. PPun ca mama v-a motivat...miscarea. Din cate stiu urmarea unei scoli primare-gimnaziale de stat e legata de locuinta dovedita a minorului. Nu vad cum se poate face acest transfer fara o shulfarie de viza de flotant la o adresa arondata noii scoli. La maximum de ambitie, mama poate cere in instanta suplinirea acordului dvoastra. Fiecare cu probe pro si contra. Dar pana la suplinirea acordului copilul nu poate fi tras...pe dreapta dpdv al scolarizarii si scoala veche va mentine inscrierea.
Buna dimineata
Nu ma opun de dragul de a ma opune.Pur si simplu nu vad sensul pentru care copilul sa frecventeze o scoala departe de casa care,pe deasupra,nici nu este mai buna-asta o spune Ministerul Educatiei.Si doresc sa ma implic in educatia copilului desi pana acum mama ma- ignorat in toate etapele acestui aspect din viata copilului meu - gradinita,cursuri adiacente, etc..In fond de ce se mai numeste custodie comuna daca doar parintele la care este copilul trebuie sa hotarasca in legatura cu viitorul copilului iar celalalt trebuie doar sa accepte de facto acele decizii.
nu il va putea muta fara acordul dvs, ii e necesar la transfer, mergeti la scoala la care e acum si vb cu directorul.
Dacă aveți autoritate părintească comună, e bine să cunoașteți ce presupune asta prin lege.

Art. 36 din LEGEA 272/2004 republicată în martie-2014 cu modificările aduse;

(1) Ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor.
(3) In sitiuatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu locuiesc impreuna, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor parinti.
(4) In situatia in care, din orice motiv, un parinte nu isi exprima vointa pentru luarea deciziilor prevazute la alin. (3), acestea se iau de catre parintele cu care copilul locuieste, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(5) Ambii parinti, indiferent daca exercita sau nu autoritatea parinteasca, au dreptul de a solicita si de a primi informatii despre copil din partea unitatilor scolare, unitatilor sanitare sau a oricaror altor institutii ce intra in contact cu copilul.
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2016
ContSters379576, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege transfer elev anemona34 anemona34 Buna ziua! care este legea in care se mentioneaza ca ambii parinti trebuie sa solicite transferul elevului-minor de la o unitate de invatamant la alta. (vezi toată discuția)
Sentinta de divort e necesara in actele copilului la scoala? Anom Anom Buna ziua, Baietelul meu, provenit dintr-o casnicie anterioara care s-a terminat acum 4 ani e acum inscris in clasa pregatitoare la o scoala de stat. Am ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)