avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Comunicare foarte dificila cu vecinii in vederea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Comunicare foarte dificila cu vecinii in vederea constituirii unui drum de servitute.

In Urma cu 3 ani de zile am achizitionat un teren de 940 mp fara sa ma asigur ca nu are un drum de acces constituit legal.M-am apucat sa construiesc casa urmanad sa imi ridic ulterior de la primarie autorizatia de construire ,dar acolo am aflat ca nu mi-o pot da din cauza ca nu pot face dovada ca aceasta parcela se substituie unui drum de acces (servitute)pana la drumul public. Dupa multe cercetari am reusit sa imi dau seama ce avem de facut si anume sa dezmembram curtile vecinilor de la Nord ,pentru ca atunci cand si-au facut cadastre au uitat sa extraga din curte parcela folosita pentru drum .In momentul de fata eu platesc toate cheltuielile desi nu este problema mea,dar nu aceasta este problema. Cadastristul a intocmit un dosar pentru aceste 5 loturi care urmeaza a fii dezmembrate cu proprietari diferiti . Ideea este ca numai unul dintre ei imi creaza probleme in acest sens. Niciodata nu este pregatit sa semneze aceasta declaratie desi ,i-am propus venirea notarului la domiciliu.
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2016
Liliana Gradinaru, Avocat
Cel mai recent răspuns: Madalina37 , utilizator 19:14, 29 Martie 2016
In primul rand, nu inteleg cum nu este problema dv., nu dv. aveti nevoie de drum de servitute?
Constructia ati inceput-o? Ati oferit bani acestor vecini? Despagubire?
In primul rand ca eu nu am de ce sa ii despagubesc si nu este numai interesul meu. Este interesul intregii strazi. Cei de la nord de terenul meu , cand au cumparat au fost obligati prin contractul de vanzare -cumparare sa lase pentru drum de acces 3 metri . Ulterior au cumparat si cei de la sud (unde am si eu lotul) si prin contractul de vanzare -cumparare ne-am obligat si noi sa lasam respectiv 2,5 m din lotul total. Noi cei de la sud am dezmembrat loturile de drum de lotul din curte ,iar cei de la nord nu. De ce ar trebui sa ii despagubesc? De la primarie ,cadastru,notariat ,etc...mi s-a spus ca cei de la nord trebuie sa isi dezmembreze cei 3m din lotul total , sa se obtina nr cadastrale diferite iar ulterior exista doua variante a CONSTITUIRII DRUMULUI DE ACCES: unu ar fi alipirea tuturor loturilor de drum intr-unul singur si am devenii co-proprietari cu procentele pe care le detinem si acum sau sa ne donam 0,5% fiecare intre noi ,pentru a avea o cota indiviza din lotul celuilalt care sa ne permita trecerea legal. Numai ca unii dintre ei au case deja construite si nu au nici un interes. Sa nu mai spun ca dezmembrarile lor le platesc din banii mei.Drumul exista doar fizic ,dar in acte nu.
In masura in care vecinul la care faceti referire nu va dori sa semneze declaratia si sa solutionati astfel situatia pe cale amiabila va fi necesar sa va adresati instantei de judecata pentru reglementarea situatiei.
Aveti perfecta dreptate,teoretic asa ar trebui sa fac ,numai ca dansul nu ma refuza direct niciodata. Invoca tot felul de motive si imi spune ca ma va anunta el cand se poate,numai ca dansul nu ma cauta niciodata si deja am devenit ridicola cu atatea mailuri,telefoane ,etc... Din pacate trebuie sa plec din tara si nu trebuie sa rezolv aceasta situatie cat mai curand. Eu as fii dorit sa aflu ,daca pot apela la serviciile unui avocat contra cost care sa ma reprezinte atat telefonic cat si pe mail sau oriunde ar fii necesar pentru a-i explica ca situatia ar fi mult mai complicata pentru el cu un proces . Si acest lucru este valabil si cu posibili alti vecini pe parcursul derularii etapelor pentru rezolvarea acestui drum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Teren de vanzare fara acces la drum p_mira p_mira Buna ziua, vrem sa vindem un teren de 10.000 mp dezmembrat in 4 loturi - 3 loturi egale (2969mp) si 1 lot (1093mp) ca drum de servitute (de-a lungul ... (vezi toată discuția)
Limita dezmembrarilor cadastrale Tedy28 Tedy28 Imi puteti comunica pe aceasta cale daca in cazul dezmembrarilor cadastrale exista vreo anumita limita pentru ca acestea sa isi produca efectele?Pentru a ... (vezi toată discuția)