avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Activul patrimonial la ong nu poate fi mai mic de 200 ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Activul patrimonial la ong nu poate fi mai mic de 200 lei

Legea nr. 46/2016 pentru modificarea art. 6 alin. (2) lit. f) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic. -La alineatul (2) al articolului 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 39 din 31 ianuarie 2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, litera f) se modifică după cum urmează:
"
f) patrimoniul iniţial al asociaţiei; activul patrimonial nu poate fi mai mic de 200 lei şi este alcătuit din aportul în natură şi/sau în bani al asociaţilor. În cazul aportului în natură, constând în bunuri imobile, forma autentică a actului constitutiv şi a statutului este obligatorie;".
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 12:14, 6 Septembrie 2018
oricât m-aş gândi nu pot să găsesc vreo utilitate practică cu privire la stabilirea pragului de 200 lei pentru pentru patrimoniu.
anterior a fost un salariu minim brut pe economie, si a fost schimbat in nivelul fix care e prevazut si pentru capitalul social pentru infiintarea unui SRL. Ratiunea declarata a modificarii a fost sa nu fie mai oneroasa infiintarea unei asociatii decat infiintarea unui SRL dpdv al nivelului minim pentru un patrimoniu initial, nu o analiza obiectiva a cat ar trebui sa fie un minim ca o asociatie sa poata porni la drum... Cheltuielile de infiintare deja depasesc acei 200 de lei daca nu rezolva cumva fondatorii sa le faca un avocat atestarea pro bono a actelor constitutive, si Barourile interpreteaza actuala legislatie avocatiala in sensul ca pentru ceva pro bono trebuie sa obtii prealabila aprobare a Decanului....
Aprobarea prealabilă a barourilor pentru pro bono este o ingerinţă nepermisă a decanului în libertatea şi independenţa contractuală a avocatului.
S-a coborat pragul la acest nivel pentru ca s-a reclamat ca ar fi discriminatoriu fata de ONG sa necesite la infiintare un patrimoniu mai mare decat cere legea la infiintare SRL, De aceea s-a stabilit la 200 lei, nu din analiza obiectiva a cat ar trebui practic sa fie un minim care sa acopere macar cheltuielile de infiintare si demarare a activitatii unei asociatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fundatii si asociatii ! ITD ITD va rog sa-mi spuneti care este suma minima necesara(capital social/patrimoniu)pentru infiintarea unei fundatii sau asociatii?Si inca ceva.Este adevarat ca si ... (vezi toată discuția)
Inregistrare asociatie - patrimoniu initial portik portik Care este patrimoniul initial al unei asociatii ? a) un salar brut pe economie ? (conf. OG nr.26/2000 art.6) sau b). doua salarii brut pe economie ( ... (vezi toată discuția)
Urgent!!! - constituirea patrimoniului unei asociatii Alina Alina Alina Alina Buna ziua Am doua mari nelamuriri in care poate ma puteti lunmina: Am tot cautat pe net si patrimoniul minim de constituire a unei asociatii este de 600 de ... (vezi toată discuția)