avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Liberare conditionata art 100
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Liberare conditionata art 100

Am nevoie de o lamurire de la voi , va rog frumos . In articolul 100 despre liberarea conditionata avem : În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (1) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani

Deci, din pedeapsa primita dupa ce condamnatul a executat jumatate si a muncit , poate face cerere de liberare ? Sau trebuie sa fie 2 treimi..in ce conditii se aplica acest alineat ? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:37, 28 Aprilie 2016
kyliejenner a scris:

Deci, din pedeapsa primita dupa ce condamnatul a executat jumatate si a muncit , poate face cerere de liberare ? Sau trebuie sa fie 2 treimi..in ce conditii se aplica acest alineat ?

Nu neaparat, dar este posibil sa fie si asa cum spuneti.
Astfel, se va calcula durata pedepsei ce poate fi considerata executata pe baza muncii prestate, caci de exemplu se considera
5 zile executate pentru 4 zile de munca in anumite situatii sau
4 zile executate pentru 3 zile de munca in anumite situatii sau
3 zile executate pentru 2 zile de munca in anumite situatii s.a.m.d.
Toate zilele astea (considerate executate, pe care le-am subliniat eu, sa dea minim 2/3 din total) adunate, vor da o suma care se va lua in calcul, raportat la total zile de executat, totusi, insa, dar, cu conditia ca zilele efectiv executate (adica stat/dormit in penitenciar sa fie minim 1/2 din total) sa fie cel putin jumatate din pedeapsa cu inchisoarea, cand pedeapsa nu depaseste 10 ani (de exemplu). Intelegeti?

P.s. se mai considera zile executate si pentru altele, respectiv carti scrise, vezi serialul tv, etc
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2016
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ncp-reducerea pedepsei pt. persoanele peste 60 ani johndon johndon La Noul cod penal zice: persoanele condamnate,dar care au virsta de peste 60 de ani,li se reduce 2/3 din pedeapsa. Dar nu inainte de a executa1/2 (JUMATATE) ... (vezi toată discuția)
Liberare conditionata danad1nu danad1nu Buna ziua.Daca are o pedeapsa de 3 ani de executat si munceste,la cat timp poate sa faca cererea de liberare conditionata? (vezi toată discuția)
Liberare conditionata mariomario mariomario buna ziua,daca sotia este insarcinata si sotul se afla in detentie se poate cere eliberarea conditionata inainte de termen chiar daca nu a indeplinit 2/3 din ... (vezi toată discuția)