avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Achitarea intretinerii prin virament bancar presupune ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Achitarea intretinerii prin virament bancar presupune din partea proprietarului si suportarea comisionului bancar pentru operatiuni efectuate de asociatie?

Citiva dintre membrii asociatiei noastre de proprietari achita cheltuielile lunare legate de intretinere prin virament bancar, respectiv prin transferul sumei datorate din contul personal in contul asociatiei de proprietari. La efectuarea transferului, se opreste un comision bancar, din contul celui care face transferul. Asociatia de proprietari primeste in contul sau sumele remise. Firesc, pentru accesarea fondurilor, si banca asociatiei de proprietari opreste un comision. ESTE CORECT/LEGAL ca acest comision de operatiuni efectuate de Asociatia de proprietari sa fie suportat tot de catre proprietarul care plateste intretinerea prin virament bancar? Este normal ca pentru o suma de bani (c/v intretinerii), care poarta doua comisioane - unul de la banca de unde pleaca, altul de la banca unde intra - cel care achita intretinerea sa suporte ambele comisioane bancare?
Cel mai recent răspuns: I0nutz83 , utilizator 16:20, 17 Octombrie 2022
Ce spuneti dv. se intampla numai atunci cand proprietarul face plata la ghiseul bancii (oricare banca).

Cand se face transfer intre conturi, banca de unde pleaca banii ia comision, ca la orice tranzactie interbancara, cu unele exceptii de fidelitate, cea unde ajung banii nu percepe niciun comision.
Da, exact asa se intimpla, la momentul efectuarii viramentului bancar din contul meu in contul asociatiei mi se percepe un comision. DAR, la urmatoarea lista de intretinere afisata la avizier, mi se percepe o suma (la capitolul cheltuieli pe beneficiar) mica, e adevarat, dar mi se calculeaza de catre asociatie cu specificatia ca este pentru operatiuni bancare pentru ca platest prin virament bancar. M-am gindit ca ei trebuie sa soata banii si sa plateasca furnizorii iar la extragere se percepe comision bancar. Dar de ce sa il platesc si pe acela tot eu? Exista o lege care prevede asa ceva???
Interventie moderator

Va rog sa nu mai practicati mesaj dublu, in forum si mesageria privata catre moderatori.
V-am raspuns in privat.
Multumesc pentru raspuns. Nu sunt un obisnuit al "locului". Pun cite o intrebare cind am vreo nelamurire. Am observat ca ati raspuns si de aceea am mai discutat problema si pe un mesaj privat (total neinspirat, dupa cum am observat, si pentru care imi cer scuze). M-am uitat si la ceilalti proprietari si, dupa cum spuneam, DOAR cei care platesc ca si mine, prin virament bancar, sunt "taxati" pe lista de intretinere, (la cheltuieli pe beneficiar). Intrebarea mea este: acest procedeu este acoperit legal (exista vreo prevedere a asociatiilor de proprietari privitoare la aceasta problema)? Daca da, nu-i tocmeala, ma conformez. Daca nu, atunci ne aflam in fata unui abuz?
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2016
gabikov, utilizator
nu este etic sa se perceapa acel comision doar celui care a depus banii: suma se suporta de toata lumea, dupa criteriul cota indiviza de proprietate.

Ceea ce va retine dumneavostra personal la ghiseu, e problema personala.

Sugerati-le factorilor de decizie sa se inscrie pe acest forum unde vor afla multe exemple de bune practici.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cota indiviza/ cheltuieli pe beneficiar MamicaMaria MamicaMaria Fata mea imi achita de citeva luni sumele din lista de intretinere prin virament bancar. Viramentul pleaca de la Raiffeisen unde are ea contul spre CEC bank ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli comune intr-o asociatie de proprietari pvstefanes pvstefanes Sunt propietarul unui ap. intr-un bloc cu 20 ap. Am ales pentru plata cheltuielilor modalitatea de transfer bancar online. La transferul sumei in contul ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere in cont bancar asociatie proprietari cyan cyan Pentru plata intretinerii direct in contul bancar al asociatiei de proprietari este suficient sa fie indicat doar contul IBAn sau trebuie trecut si CUI-ul? (vezi toată discuția)