avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... lamuriri pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

lamuriri pensie de urmas

Buna ziua,
Va rog sa imi explicati care sunt drepturile de urmas in urmatoarea situatie:
Persoane implicate:- d-na Angela Deleanu, 57 de ani, 17 ani de activitate in campul muncii, ulterior casnica, sotul
decedat in urma cu 4 ani, durata casatoriei 28 de ani
- d-ra Simona Deleanu, 21 de ani, fiica d-nei Angela Deleanu, absolventa a Facultatii de Istorie din
cadrul Universitatii Bucuresti, isi va continua studiile la aceeasi facultate urmand un program de
masterat
Intrebari: - din ce moment beneficiaza d-na Angela Deleanu de pensie de urmas?
- d-na Angela Deleanu beneficiaza de vreun drept de pensie potrivit activitatii sale in campul muncii?
- d-ra Simona Deleanu mai beneficiaza de pensie de urmas pe durata studiilor de masterat (ulterior
doctorat), daca respecta conditia de a nu depasi varsta de 26 de ani ?
Va multumesc pentru atentie si pentru sprijinul acordat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:10, 1 Octombrie 2009
1. Intrati pe www.pensiiprahova.ro si veti gasi raspunsuri la intrebarile dvs.
2. Iata ce am gasit eu acolo in legatura cu pensia de urmas:

Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Copiii au dreptul la pensie de urmas:
1. pana la varsta de 16 ani;
2. daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
3. pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b;.
4. cuantumul pensiei de urmas, in cazul orfanilor de ambii parinti reprezinta insumarea drepturilor de urmas, calculate dupa fiecare parinte.

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
Sotul supravietuitor care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie stabilit conform art. 5 alin. (3).

Cuantumul pensiei de urmas se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei, in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a. pentru un singur urmas - 50%
b. pentru 2 urmasi - 75%
c. pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%

Optiune intre pensia de urmas si pensia proprie
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Acte necesare:
* cerere tip
* certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar
* adeverinta de studii pentru urmasii copii peste varsta de 16 ani
* actul de identitate al solicitantului
* carnet de munca (original si copie)
* livret militar (original si copie)
* acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul
* talonul de pensie al decedatului

Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data decesulului sustinatorului sau in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.
1. Teoretic, doamna Deleanu a avut dreptul la pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca nu realiza venituri lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

Urmatoarele situatii ii permit sa beneficieze de acest tip de pensie pe tot timpul vietii:
-daca este incadrata in grad de invaliditate I sau II;
-daca decesul sotului s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie;
-daca mai are in ingrijire unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani.

Reveniti cu precizari, ca sa ma lamuresc care este situatia de fapt si sa va pot raspunde care dispozitie legala este aplicabila.

2. Doamna Deleanu va putea beneficia de pensie pentru limita de varsta cand va implini varsta standard de pensionare.
Avand in vedere ca data a nasterii ianuarie 1952, varsta standard este de 59 de ani. Daca doriti data exacta, reveniti cu luna si anul nasterii doamnei.

3. Domnisoara Deleanu beneficiaza de pensie de urmas si pe perioada studiilor de master.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:
@tudorvaleriu

Domnule moderator, gasiti si pe Avocatnet.ro prevederile art. 65 si urm. din Legea nr. 19/2000. Este suficient sa accesati "cuvinte cheie" si sa cautati tag-ul "pensie de urmas".
Sau va las, sa-i trimiteti pe toti pe alte site-uri?
:offtopic:
Gabriela Pintea:
Stiind ca sunteti in concediu "de odihna", am vrut sa ajut pe user sa gaseasca mai repede raspunsul.
Dar, acum, m-am linistit! De acolo de unde sunteti, tot veti raspunde.
Va multumesc pentru ce faceti pentru oamenii care au probleme si ne solicita ajutorul!
Va multumesc pentru raspunsul prompt! Cu consideratie,
Francesca Kudler
va rog frumos sa-mi spuneti si mie ce documente sau unde trebuie sa ma duc sa ma interesez de ce bunica mea care are pensie de urmas de veteran de razboi are 92 lei noi pensie si nu beneficiaza nici macar de acel ajutor de ulei, zahar si faina de la primarie....eu stiu ca pensia minima garantata este de 350 lei dupa noile stiri iar ea are 92 lei....trebuie sa sesizam noi sau ar trebui sa se autosesizeze ei la casa de pensii....mentionez ca am scris la cnpas dar din pacate nu am primit nici un raspuns iar de sunat nici nu indraznesc caci ma paseaza pana ma plictisesc eu...

Alte discuții în legătură

Pensie urmas ContSters79066 ContSters79066 tatal meu a decedat si as dori sa aflu daca mama are dreptul la pensie de urmas, cu mentiunea ca mama este pensionara si primeste pensie de serviciu. (vezi toată discuția)
Pensie dupã soþ(?!) Pocahontas Pocahontas Bună ziua. O cunoştinţă m-a rugat să pun pe forum o întrebare legată despre dreptul la pensie. Prin urmare... EA are 55 de ani, este pensionară pe ... (vezi toată discuția)
la ce varsta poate beneficia de pensia de urmas? miamy miamy Buna ziua .Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine ca m-am saturat sa stau pe la casa pensiilor si in fiecare zi sa primesc alt raspuns:(.Cand poate mama mea ... (vezi toată discuția)