avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... lamuriri pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

lamuriri pensie de urmas

Buna ziua,
Va rog sa imi explicati care sunt drepturile de urmas in urmatoarea situatie:
Persoane implicate:- d-na Angela Deleanu, 57 de ani, 17 ani de activitate in campul muncii, ulterior casnica, sotul
decedat in urma cu 4 ani, durata casatoriei 28 de ani
- d-ra Simona Deleanu, 21 de ani, fiica d-nei Angela Deleanu, absolventa a Facultatii de Istorie din
cadrul Universitatii Bucuresti, isi va continua studiile la aceeasi facultate urmand un program de
masterat
Intrebari: - din ce moment beneficiaza d-na Angela Deleanu de pensie de urmas?
- d-na Angela Deleanu beneficiaza de vreun drept de pensie potrivit activitatii sale in campul muncii?
- d-ra Simona Deleanu mai beneficiaza de pensie de urmas pe durata studiilor de masterat (ulterior
doctorat), daca respecta conditia de a nu depasi varsta de 26 de ani ?
Va multumesc pentru atentie si pentru sprijinul acordat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:10, 1 Octombrie 2009
@mirela_74

Din mesaj rezulta ca bunica dvs. beneficiaza de pensie de urmas potrivit Legii nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi. Aceste drepturi sunt platite din bugetul de stat si au caracter de indemnizatie.

Daca ma insel, va rog sa ma corectati. :)

Bunica dvs. poate beneficia de dispozitiile O.U.G. nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, cu respectarea art. 2, respectiv daca beneficiaza de pensie conform dispozitiilor Legii nr. 19/2000.

ART. 2
(1) Beneficiază de pensia socială minimă garantată pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
(2) Pensia socială minimă garantată se determină ca diferenţă între nivelul prevăzut la art. 1 şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată, stabilit în conformitate cu Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Diferenţa prevăzută la alin. (2) se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
(4) În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, pensia socială minimă garantată, calculată potrivit prevederilor alin. (2), se acordă fiecărui urmaş în parte.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
deci ea nu are dreptul avand in vedere ca este pensionata sub un alt ,,regim,, adica practic este indemnizatie ceea ce primeste ea si nu pensie?
Bunica dvs. ar putea sa beneficieze si de pensie conform Legii nr. 19/2000, daca are stagiul minim de cotizare si varsta standard de pensionare (si sa le cumuleze).

Varsta standard presupun ca o are. Care este stagiul de cotizare (vechimea in munca)?

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas ContSters79066 ContSters79066 tatal meu a decedat si as dori sa aflu daca mama are dreptul la pensie de urmas, cu mentiunea ca mama este pensionara si primeste pensie de serviciu. (vezi toată discuția)
Pensie dupã soþ(?!) Pocahontas Pocahontas Bună ziua. O cunoştinţă m-a rugat să pun pe forum o întrebare legată despre dreptul la pensie. Prin urmare... EA are 55 de ani, este pensionară pe ... (vezi toată discuția)
la ce varsta poate beneficia de pensia de urmas? miamy miamy Buna ziua .Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine ca m-am saturat sa stau pe la casa pensiilor si in fiecare zi sa primesc alt raspuns:(.Cand poate mama mea ... (vezi toată discuția)