avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu un minor!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu un minor!

Buna ziua! Incep prin a va povesti situatia mea! Eu si sotul meu suntem casatoriti de 2 ani si avem un baietel de 8 luni. Sotul e plecat in strainate din luna decembrie cand copilul avea 4 luni. Initial eu nu am fost deacord cu plecarea lui dar intr-un final dupa mai multe certuri am acceptat. De pe data de 10 ianuarie el nu ne-a mai sunat deloc iar de bani nu poate fi vorba. Nu a trimis nici macar o lira copilului de cand a plecat cu toate ca el a muncit din prima saptamana cand s-a dus acolo. Am aflat ca toti banii se duc la jocurile de noroc si ca de asta a plecat si in Anglia; pentru ca a facut datorii in tara de care eu nu stiam si el nu mai putea sa le acopere. Acum de Paste as fi vrut sa ma duc la el u baiatul, insa sotul meu nu a vrut sa imi trimita procura pentru calatorie, motivand ca nu are timp sa mearga la ambasada si ca el o sa vada copilul cand va veni in tara.
Vreau sa divortez pentru ca baiatul meu are dreptul sa traiasca intr-o familie normala si oricum sotul nu ne ajuta u absolut nimic! Intrebarile sunt;

1. Se poate divorta in lipsa sotului? Si cat ar dura procesul?
2. Custodia copilului poate fi doar a mamei? Ce conditii trebuie indeplinite?
3.Ce pot face ca sa pot pleca in afara tarii cu baiatul fara acordul tatalui?
4. Pana la 18 ani copilul va avea nevoie de semnatura tatalui pentru orice?
5. Daca tatal nu munceste in tara cum va fi calulata pensia alimentara?

Multumesc!

Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 15:32, 30 Aprilie 2016
1. Da se poate divorta in lipsa lui dar doar in instanta. Va fi citat la domiciliul din acte si la adresa din strainatate (procedura va dura ceva mai mult) apoi odata facuta citarea judecata va continua fie ca se prezinta, fie ca nu (isi poate angaja avocat). Dvs insa va trebui sa probati existenta motivelor temeinice de divort si culpa lui in desfacerea casatoriei (ceea ce nu ar trebui sa fie foarte greu avand in vedere aspectele relatate).

2. Puteti incerca sa obtineti o custodie exclusiva cu conditia sa puteti proba dependenta lui de jocurile de noroc, care alaturi de distanta dintre parinti si de faptul ca nu contribuie la intretinerea unui copil atat de mic, sa fie argumente pertinente pt a sustine cererea de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti.

3. Daca aveti custodie exclusiva, nu va trebuie semnatura tatalui la parasirea teritoriului Romaniei. Daca insa custodia va fi comuna, veti avea nevoie de acordul lui concretizat intr -o procura sau de suplinirea prin instanta a consimtamantului lui.

4. Parintii hotarasc de comun acord in tot ceea ce priveste minorul (deciziile importante) si tot astfel ii administreaza bunurile.

5. Daca dovediti rezidenta din strainatate si indicati locul de munca se va calcula prin raportare fie la veniturile realizate, fie prin raportare la minimul pe economie din acea tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal copilului nu imi da procura pentru a lua fata in strainatate addarall addarall Sunt divortata de aproximativ 4 ani ,parasind domiciliul de fapt d l 6 luni de la nasterea fetei(disparitie totala mai exact),tatal fetei a platit pensie ... (vezi toată discuția)
Custodie Alexandra 32 Alexandra 32 Buna ziua! As dori sa aflu daca aa avea reale sanse sa castig un eventual proces impotriva fostului partener. Am un copil de 4 ani cu fostul partener. ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu ianos alina ianos alina Buna ziua. Sunt divortata din 2015 si am un copil minor in varsta de 6 ani.In urma divortului,domociliul copilului s-a stabilit la mine insa avand custodie ... (vezi toată discuția)