avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale APM AFM - Deseuri rezultate din ambalarea materiilor ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

APM AFM - Deseuri rezultate din ambalarea materiilor prime

Buna ziua,

Ma lovesc de urmatoarea problema analizand legea 249 / 2015 si oug 196 / 2005

Reprezint o fabrica (SRL) producatoare de becuri pe tehnologie LED.

Societatea in cauza NU comercializeaza produse pe teritoriul Romaniei.
De altfel tin sa mentionez ca toate materiile prime sunt achizitionate de la o firma din Olanda, firma catre care societatea isi vinde toate produsele finite.

Ambalajele primare in care vin materiile prime sunt refolosite pentru ambalarea produselor propii.
Ambalajele secundare si tertiare a materiilor prime sunt reciclate prin contract de colaborare cu o societate comerciala pe plan local.

Conform 249 / 2015 si OUG 196 / 2005, operatorii economici care introduc pe piata produse ambalate au obligatia de a raporta lunar la fondul de mediu cantitatile de ambalaje introduse pe piata si cantitatile de deseuri generate astfel.

Societatea noastra nu introduce pe piata produse ambalate (spre vanzare) ci doar genereaza deseuri rezultate din procesul de productie, pe care le valorificam integral prin intermediul firmei de colectare contractate.

In conditiile mai sus mentionate, societatea noastra trebuie sa faca aceasta raportare lunara catre fondul de mediu ?

Cel mai recent răspuns: stoiaanca , utilizator 08:26, 5 August 2016
Buna ziua

Daca bine am inteles societatea dumneavoastra vinde tot ce produce in afara tarii, dar materia prima este introdusa in Romania prin import, astfel ca desi o parte din ambalaje, cel mai probabil cele primare si poate cele de transport sunt refolosite pentru export, o parte din ambalaje va ramane in tara si va fi predata societatilor autorizate.
1. Pentru ambalajele pe care le reutilizati e nevoie de o evidenta cu ceea ce importati si ceea ce exportati pentru a putea observa daca toate acele ambalaje ajung la export sau nu
2. Pentru ambalajele care raman in Romania e nevoie de o evidenta pe tipuri de ambalaje si implicit o declaratie la Fondul de Mediu cu cantitatea introdusa. Daca gasiti o societate sa va dea toate documentele necesare ca deseurile predate au ajuns sa fie reciclate (prin documente) atunci exista posibilitatea sa nu platiti foarte mult la Fondul de Mediu.

Buna ziua,
De aceeasi problema ma lovesc si eu, doar ca societeate achizitioneaza materia prima din Italia , prelucrand-o , iar apoi produsul finit este exportat in Spania .

-Ambalajele primare ( carton - coltare de sustinere si lemn - paleti ) intrate cu materia prima sunt trimise in Spania , ajutand la ambalarea produselor finite .Singurul ambalaj ce ramane pe teritoriul Romaniei este folia. Deci ambalajele care trebuie sa le raportez sunt doar cele de plastic ?

-Cum se poate tine o evidenta clara cu import si export ambalaje, care sa fie in conformitate cu legislatia , fiind luata in considerare de Administratia Fondului pentru Mediu? Trebuie evidenta sa apara in Contabilitate ? Daca da, cum trebuie procedat ?

-Iar folia o predau la un operator colector in vederea valorificarii. Dar parea complicata este ca deseurile de ambalaje trebuie sa faca obiectivul unei tranzactii cumulative( respectiv - vanzare cumpararea si prestari servicii- pe baza facturilor ) conf art 25 Ord. 192 /2014, iar pana la valorificatorul final probabil mai sunt doi intermediari . Sunt consietna ca Certificatul de Valorificare/ Elininare nu justifica in totalitate , dar nu exista o solutie/ cale mai simpla ?

Buna

Incepand cu data de 01.08.2016 nu ma mai ocup de aceasta activitate.
Daca doresti iti pot recomanda un consultant de mediu care iti ofera consultanta
telefonic/email.

O zi frumoasa!
Va rog frumos . Mi-ar fi de folos. O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii la fondul de mediu privind deseurile din ambalaje Legacyhell Legacyhell Buna ziua, Societatea comerciala X are ca obiect de activitate productia de ambalaje de carton. Aceasta produce in regim de Lohn (primeste materia prima si ... (vezi toată discuția)
Contributii datorate catre fondul pentru mediu potrivit oug nr.196/ 2005 tamarka tamarka Stimati colegi, va rog sa ma ajutati cu privire la urmatoarea problema: in prezent firma in care lucrez este verificata de fondul de mediu privind ... (vezi toată discuția)
Fond de mediu ambalaje mevaioana mevaioana Buna ziua! Nu stiu cat de bine am postat la categorie, dar mai potrivita nu am gasit. Asa avea nevoie de o mana de ajutor, daca se poate, cu o situatie ... (vezi toată discuția)