avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cerere majorare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cerere majorare pensie alimentara

Buna ziua!

Doresc sa stiu daca imi mai pot intemeia cerere in baza art. 529 - 533 Cod civil (Legea 287/2009) si daca mai trebuie stipulat vreun alt art din legislagie.

Mai am 2 intrebari:
- stiu ca parca actiunea (cererea) trebuie depusa in 3 exemplare. La fel trebuie si celelalte copii dupa sencitnte, CN copil, CI eu?
- pentru actiune majorare pensie limentara copil care sunt taxele si timbrele pe care trebuie sa le depun?
Majorarea pensiei pentru copil o puteți cere numai în cazul când venitul părintelui debitor a crescut, față de cât plătește el acum.
Pentru 1 copil obligația e de maxim 25% din venitul lunar net, așa cum prevede Art. 529 din Noul Cod Civil.
Cererea trebuie să o întemeiați mai întâi pe probă care să dovedească venitul net al părintelui debitor care juridic o întemeiați și pe Art. 529 din Noul Cod Civil.

20 lei taxa de timbru
2 exemplare cererea
copie buletin
copie certificat de nastere minor
copie ultima decizie care stabileste pensia

Temeiul juridic acum este NOUL COD CIVIL intrat în vigoare la 01-octombrie-2011.
Vechiul cod al familiei a fost abrogat odată cu aceeași dată.
Dapix a scris:


Cererea trebuie să o întemeiați mai întâi pe probă care să dovedească venitul net al părintelui debitor care juridic o întemeiați și pe Art. 529 din Noul Cod Civil.




Adica daca nu am adeverinta ca i-a crescut salariul, nu pot sa-i fac cererea?
In 2013 eu doar am scris in cerere ca veniturile sale au crescut si le-am slicitat sa ceara ei adeverinta de la serviciul sau. Si a mers.

art.242 alin.(2) Cod procedura civila, prin care solicit "judecarea prezentei cauze si in lipsa mea" mai este si el in vigoare?

-apasati pe editeaza daca vreti sa complecati, nu postati mesaje consecutive, multumesc.
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2016
gi-jane2, moderator
Ce scrie în sentinţa din 2013?Dacă pensia de intreţinere este în sumă fixă, puteţi cere majorarea dacă dovediţi că nevoile minorului au crescut.Dacă indemnizaţia este stabilită în procent din venit, mărirea se face automat, fără altă judecată, odată cu creşterea venitului.
apasati pe raspunde, nu mai citati mesajele anterioare, multumesc.


Este fixa si da, nevoile copilului au crescut, ajungand acum la scoala. Si pt ca stiu ca i-au crescut veniturile, doresc sa depun cerere de majorare. Si doresc sa stiu daca raman valabile acelasi temeiuri din 2013.

In 2013 erau scutite de taxa solicitarile de majorari pt intretinere copii.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2016
gi-jane2, moderator
Taxa de timbru e 20 de lei.

Alte discuții în legătură

Obligatie intretinere copil Jan9001 Jan9001 Buna dimineata, Am citit in codul civil articolele care se refera la dreptul familiei dar nu cunosc practica in instanta, cum se aplica. Am nevoie de niste ... (vezi toată discuția)
Aș vrea ca o parte din pensia de întreținere a minorului să fie depusă într-un cont. am șanse să obțin acest lucru în instanță dacă mama nu este de acord? AlexDimulescu AlexDimulescu Platesc pensie alimentara ca 25% din venitul lunar. Acum urmeaza sa imi schimb serviciul si aceasta suma v a deveni substantiala. Vreau ca din acesti bani ... (vezi toată discuția)
Stabilire contributie intretinere minor, ambii parinti ContSters257745 ContSters257745 Pun in discutia forumistilor urmatoarea cauza: Obligatia de intretinere trebuie cuantumizata la fel ptr ambii parinti, INDIFERENT DE CEL CARE PRIMESTE ... (vezi toată discuția)