avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Restituirea cauzei catre parchet pentru completarea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Restituirea cauzei catre parchet pentru completarea urmaririi penale

Va rog o informatie.
In cazul unei plingeri contra solutiei procurorului de clasare , in care judecatorul de camera preliminara admite plingerea formulata de petent si dispune continuarea urmaririi penale sub aspectul sav infr. de mart. mincinoasa si extinderea urm la instigarea la marturia mincioasa ,ca fiind probe suficiente ,aratindu-le totodata in incheirea motivata ,doasarul se restituie parchetului si:

1- dosarul il instrumeanteaza tot acelasi procuror care a dat prim solutie de clasare( si care a fost desfiintata ) ;

2- procurorul de caz (acelasi cum am aratat) nu mai efectueaza niciun fel de act de continuarea up, practic la dosar nu mai exista nicun alt inscris ,de la fila cu incheierea din camera preliminara si pina la fila cu emiterea noii ordonante ;

3- da aceiasi solutie ca si prima data si aceiasi motivare ,, copy paste"

intrebare

1- Este firesc sa administreze tot acelasi procuror cauza dupa restituirea dosarului in vederea continuarii up?
2- pentru a fi incidente prev art 302 C.pr.pen trebuie sa fac o cerere/[plangere ,motivata , catre prim procurorul parchetului imediat ierarhic superior?

3- in acest caz procurorul care nu a mai continuat urm penala la dispozitiile exprese ale judecatorului care in incheire dispune clar ,, se impune continuarea urm penale privind infract de mart mincinoasa ......." a sav abatere disciplinara si poate fi sesizat CSM l?

Scuze .este vb de parchet de pe lg judecatorie.

Multumiri.
Cel mai recent răspuns: miha2020 , utilizator 19:08, 1 Noiembrie 2020
De la inceput se impune sa precizati daca este vorba de continuarea UP sau completarea UP.

Totusi, voi incerca un raspuns.

leus a scris:

1- Este firesc sa administreze tot acelasi procuror cauza dupa restituirea dosarului in vederea continuarii up?

Nu este in vederea continuarii up, ci in vederea completarii up si da, din textul de lege reiese ca respectiva completare o face tot organul judiciar care a instrumentat.


leus a scris:

2- pentru a fi incidente prev art 302 C.pr.pen trebuie sa fac o cerere/[plangere ,motivata , catre prim procurorul parchetului imediat ierarhic superior?

Art.302, se refera la competenta procurorului de a schimba politistul judiciar care a fost desemnat intr-un dosar, cu un alt politist si nu la competenta procurorului ierarhic de a schimba un procuror cu un alt procuror (la cererea petentului).


leus a scris:

3- in acest caz procurorul care nu a mai continuat urm penala la dispozitiile exprese ale judecatorului care in incheire dispune clar ,, se impune continuarea urm penale privind infract de mart mincinoasa ......." a sav abatere disciplinara si poate fi sesizat CSM l?

Situatia expusa de dvs. este frecventa, iar legislatia nu prevede prea multe in acest caz, practic, judecatorul c.p., intoarce dosarul la procuror si procurorul la judecatorul c.p.
Dvs. nu aveti ce sa faceti (mai mult decat ati facut), doar sa cereti o audienta la prim-procuror sau sa depuneti petitii, insa stiti si dvs. ca procurorul se bucura de independenta in solutionarea dosarelor sale.



Se poate bucura de independenta dar nu sa incalce legea atata timp cat probele vorbesc clar si inscrisurile oficiale combat indubitabil marturia din civil a invinuitului cat si declaratiile date in fata organului de cercetate penala(politist) .Iar judecatorul mentioneaza in motivare clar ca ,,se intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de marturie mincinoasa in forma continuata" si se impune continuare urmaririi penale fata de X pentru infract de mart. mincinoasa si extinderea up si fata de Y pentru instigare la mart mincinoasa.

Totusi fiecare trebuie tras la raspundere pentru ceea ce nu face in atributiile sale de serviciu ,indiferent cine ar fi acela si ce functie detine ,legea este pentru toti.

Daca totusi aici unde probele sunt clare ,, negru pe alb" dar intr-o cauza in care ,probele sunt oarecum indirecte dar duc spre vinovatia invinuitului.Ce facem????

Asta este ,, justitia Romana" a lui Caragiale???
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2016
leus, utilizator
@leus
Bună seara. Același gen de probleme îl am și eu.

Primul pas:
Teoretic o petiție scrisă (înregistrată) + probe la procurorul ierarhic superior. Eventual, ulterior înregistrării petiției, o audiență în care să clarificați eventualele nelămuriri.
Acesta e primul pas.

Pasul doi:
Faceți reclamație la Inspecția Judiciară față de procuror.
Faceți și față de primul-procuror -dacă nu ia nici o măsură.

Pasul trei:
Dacă nu sunt dispuse măsuri, faceți Plângere contra rezultatului către Inspector-șef al Inspecției Judiciare.

Pasul patru:
La Curtea de Apel București, Plângere în Contencios-Administrativ împotriva rezultatului de la Inspector-șef + împotriva rezultatului inițial de la Inspecția Judiciară. Ambele, nu uitați vreuna.

Pasul cinci:
Nu știu - eu încerc să aflu toți pașii, am întrebat și pe aici, fără succes.

Citiți Legea 303/2004 și încercați să găsiți un apărător de lungă durată... Succes!


PS: Vă rog să postați dacă și cum ați rezolvat, mă interesează și pe mine. Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E legal sau nu ce face procurorul? ContSters277534 ContSters277534 Am doua plangeri penale la care am depus plangerea urmand ca la audiere sa depun dovezile in sustinereea celor afirmate. Fara a cunoaste nici o proba, ... (vezi toată discuția)
Mărturie mincinoasă, inducerea organelor în eroare și instigare la mărturie mincinoasă!!! bună ziua! problema mea sună cam așa.. in 2016 eram cu un ... Andrei19955 Andrei19955 Bună ziua! Problema mea sună cam așa.. In 2016 eram cu un prieten pompier în mașina (mașina lui),el era băut, poliția ia făcut semn să oprească iar ... (vezi toată discuția)
Admiterea plangerii impotriva solutiei de renuntare la urmarirea penala Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Buna seara, Judecatorul de camera preliminara mi-a admis plangere impotriva solutiei de renuntare la urmarirea penala si a dispus continuarea urmaririi ... (vezi toată discuția)