avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare restructurare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare restructurare post

Buna, lucrez in cadrul unei firme unde este posibil sa apara urmatorul scenariu: proiectul pe care lucrez eu sa se incheie iar firma sa ne propuna unei parti dintre noi sa treaca pe alt proiect, unde insa activitatea este total diferita fata de ce lucrez momentan (implica vanzari, salariu mult mai mic etc).
Intrebarea mea este, daca unii din noi refuzam, se mai poate numi concediere colectiva iar noi mai avem dreptul la ajutor de somaj sau nu?

Cel mai recent răspuns: carpenihil , utilizator 11:45, 23 Mai 2016
Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.

1. Cati salariati are angajatorul si cati doreste sa concedieze?

2. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajulu în condiţiile prevăzute de legea nr.76/2002, si anume:

Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.
multumesc pt raspunsul prompt!

revin cu cateva detalii:
- pe proiectul unde lucrez momentan suntem mai mult de 30 angajati (in jur de 40), iar in toata firma (sediul din orasul unde locuiesc) sigur peste 100
- inca nu stim de acum cati va dori angajatorul sa concedieze, ideea este ca cel mai probabil in limita locurilor disponibile ne va propune sa trecem de la activitatea actuala de back-office la cea de casti care dupa cum spuneam implica conditii mult mai dezavantajoase pentru majoritatea dintre noi, stress, vanzari, salariu chiar posibil mai mic etc, deci in acest scneariu intrebam eu daca as mai avea dreptul la ajutor de somaj - cel putin daca nu si salarii compensatorii - in conditiile in care sa spunem ca as refuza oferta lor de trecere pe alt proiect practic
- personal am un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in conditiile mentionate in lege

sper ca m-am facut mai bine inteles acum :)
carpenihil a scris:

multumesc pt raspunsul prompt!

revin cu cateva detalii:
- pe proiectul unde lucrez momentan suntem mai mult de 30 angajati (in jur de 40), iar in toata firma (sediul din orasul unde locuiesc) sigur peste 100
......
sper ca m-am facut mai bine inteles acum :)



In acest caz, este vorba despre o concediere colectiva daca va decide disponibilizarea celor 30 de angajati din acel proiect.

ok, si daca sa spunem ca din cei 35-40 colegi care suntem momentan pe proiect, o parte accepta sa treaca la casti pe celalalt proiect, si in final ramanem mai putin de 30 care practic vom pleca acasa, situatia se schimba anume mai avem dreptul la ajutor de somaj?
Aveti dreptul la somaj daca concedierea este efectuata din motive care nu tin de persoana salariatului.

Alte discuții în legătură

Somaj sau demisie Florentina85 Florentina85 Salut.Am si eu o intrebare si sper sa fiu cat mai explicita.L mine la firma s-au facut restructurari si astfel s-au trimis in somaj mai multi angajati...eu am ... (vezi toată discuția)
Concediere pe motive care tin de persoana salariatului Patience Patience Va rog sa imi spuneti daca am inteles eu Codul Muncii corect: Daca in urma procedurilor de evaluare stabilite la nivelul unei firme, cu aproape 100 de ... (vezi toată discuția)