avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Departajare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Departajare teren

Buna ziua.
Numele meu este Dragu Mircea, inginer de profesie. Apelez la serviciile dumneavoastra intrucat am nevoie de cateva sfaturi.
Tatal meu are doi frati, o sora si un frate. Parintii lor (tatal lor decedat in anul 1984, respectiv mama lor decedata in anul 1997) au lasat mostenire 15 pogoane de pamant. Pamantul a fost impartit la cei trei frati, fiecare primind 5 pogoane de pamant, in sensul ca s-au inteles fiecare pe care il munceste. PAMANTUL NU A FOST DEPARTAJAT LA NOTAR.
PE TITLUL DE PROPRIETATE AL FIECARUIA APARE CA MOSTENESTE 5 POGOANE.
Fratele tatalui meu, din partea lui de 5 pogoane a vandut un teren intravilan in suprafata de 1 pogon in anul 1997.
Terenul a fost vandut cu chitanta de mana si cu martori din partea lui, respectiv din partea cumparatorului, prin primarie, NU PRIN NOTARIAT.
Acum dupa ce tatal meu a decedat (anul trecut), fratele tatalui meu cere drept la un teren intravilan (din cele 5 pogoane) ramas mie, fratelui meu si mamei mele. Daca se ajunge in instanta conform titlului de proprietate are drept la acel teren intravilan, dar in acelasi timp si noi, conform titlului de proprietate, avem drept la terenul intravilan vandut de fratele tatalui meu.
Intrebarea este daca terenul intravilan vandut de fratele tatalui meu mai poate fi impartit (au trecut 19 ani de cand l-a vandut, dar asa cum am spus mai sus, l-a vandut cu chitanta de mana si martori, prin primarie) ?
In situatia in care acel teren nu mai poate fi impartit (din cate stiu, dupa o anumita perioada nu se mai poate revendica terenul vandut, chiar daca acel teren nu a fost vandut prin notariat), deci noi practic ne pierdem dreptul de mostenire la acel teren, fratele tatalui meu isi pastreaza dreptul la terenul nostru intravilan ?
Daca se ajunge in instanta, instanta probabil va hotari sa se imparta tot terenul la cei trei frati (inclusiv si terenul vandut de fratele tatalui meu).
Dar daca terenul vandut de fratele tatalui meu nu se mai poate imparti, atunci in mod normal fratele tatalui meu pierde dreptul de mostenire la terenul nostru intravilan ?
Va multumesc.
Deschideti un proces de partaj care este absolut necesar pentru a va lamuri situatia proprietatilor. Instanta va imparti in mod egal toate terenurile (inclusiv pe cel vandut cu chitanta) care va cadea in lotul unchiului dvs. intrucat a incast pretul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire SANDATENESCU SANDATENESCU Buna ziua. Suntem 8 frati si tata a murit, a ramas in urma lui 8 pogoane de pamant. Titul de proprietate se afla la unul din frati si este pe numele tatalui ... (vezi toată discuția)
^mostenitor^ sau simplu platitor de taxe ? ani_b ani_b In urma cu multi ani aprox. 18...parintii tatalui meu au decedat ...fratii ( 6 la numar...) au impartit pamantul intre ei in mod egal dar fara a face ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana pedro72 pedro72 Tatal meu a cumparat o casa in 1962. Intre intre el si propietar s-a incheiat o chitanta de mana cu martori. In aceasta chitanta de vanzare cumparare este ... (vezi toată discuția)