avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... protectia datelor personale
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

protectia datelor personale

intamplator am participat la un seminar privind protectia datelor personale, la care un domn a mentionat faptul ca tabele privind calculul cheltuielilor comune trebuie anonimizate, sub aspectul numelui si prenumelui. Am cautat in Legea 677 din 2001 si legea asiciatiilor de proprietari , dar nu am gasit nimic de referinta. stie cineva daca este vreo baza legala in acest sens? Domnul spunea ca trebuie trecut numarul apartamentului apoi cheluielile defalcate (apa, gunoi, curatenie, etc.)
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 08:34, 21 Iunie 2016
Numele și prenumele reprezintă date personale în înțelesul art. 3, alin.1, lit. a din Legea nr. 677/2001, întrucât sunt date în legătură cu o persoană identificată sau identificabilă. Astfel a hotărât și Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, Secția de Contencios administrativ și fiscal, prin Decizia nr. 37/2015.
Legea nr 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare, defineste la
art.3 lit. a) datele cu caracter personal ca fiind acele informatii referitoare la o persoana fizica identificata sau identificabila; o persoana identificabila este acea persoana care poate fi identificata, direct sau indirect, in mod particular prin referire la un numar de identificare ori la unul sau la mai multi factori specifici identitatii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale.

Date cu caracter personal sunt: nume si prenume, adresa, cod numeric personal, serie si numar act de identitate, numar de telefon, infatisarea (in cazul montarii camerelor de supravegere viseo), fotografia, vocea, eventuale dizabilitati, apartententa la un grup religios (religia, pe scurt) si altele de acest gen.

Conform art. 1 din Decizia Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) nr 90/2006,
notificarea prelucrarii datelor cu caracter personal nu este necesara in urmatoarele cazuri: [...] c) cand prelucrarea datelor cu caracter personal referitoare la proprietarii sau chiriasii unui imobil folosit in comun este efectuata de catre asociatiile de proprietari sau de locatari, in exercitarea drepturilor si obligatiilor stabilite prin lege, in scopul administrarii acelui imobil.
Exceptarea de la notificare nu anulează obligația de a asigura confidențialitatea datelor personale, motiv pentru care tabelele cu sumele de plată se vor afișa fără numele locatarilor/proprietarilor.
Poate ca aveti dreptate. Ce reglementare prevede ca
tabelele cu sumele de plată se vor afișa fără numele locatarilor/proprietarilor.
?
Mai clar daca se poate, cu legea, articolul, citat...
Potrivit art. 3, alin. 1, lit. a din Legea nr. 677/2001, prin date cu caracter personal înțelegem orice informații referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă (în această definiție încadrându-se și numele și prenumele).

Conform art. 4, alin. 1, lit. c din aceeași lege, datele personale destinate a face obiectul prelucrării trebuie să fie adecvate, pertinente și neexcesive prin raportare la scopul în care sunt colectate și ulterior prelucrate.

Prin prelucrarea datelor cu caracter personal se înțelege orice operațiune sau set de operațiuni care se efectuează asupra datelor cu caracter personal, prin mijloace automate sau neautomate, cum ar fi colectarea, înregistrarea, organizarea, stocarea, adaptarea ori modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, dezvăluirea către terți prin transmitere, diseminare sau în orice alt mod, alăturarea ori combinarea, blocarea, ștergerea sau distrugerea.

Raportat la scopul prelucrării datelor personale prilejuite de afișarea listei lunare de plată a cheltuielilor asociației de proprietari, conform art. 46 din Legea nr. 230/2007, respectiv acela de a-l informa pe fiecare proprietar cu privire la obligațiile financiare ce-i revin, dezvăluirea către terți a identității și a adresei acestuia îmi pare a fi excesivă, deci în contradictoriu cu condițiile art. 4, alin. 1 din Legea nr. 677/2001, de vreme ce fiecare proprietar își cunoaște apartamentul și poate lua cunoștință cu exactitate de sumele ce trebuie plătite prin această cale mai puțin intruzivă.

Faptul că spiritul Legii nr. 677/2001 este acela de a limita pe cât de mult intruziunile în viața privată a unei persoane, chiar și atunci când prelucrarea se face în temeiul unei obligații legale, este dovedit și de măsurile de securitate la care legea obligă în legătură cu prelucrarea datelor personale. Operatorul este obligat să aplice măsurile tehnice și organizatorice adecvate pentru protejarea datelor cu caracter personal împotriva [...] dezvăluirii sau accesului neautorizat, în special dacă prelucrarea respectivă comportă transmisii de date în cadrul unei rețele, precum și împotriva oricărei alte forme de prelucrare ilegala. Prin afișarea listei cu cheltuielile lunare ale asociației la avizierul scării, în care figurează și proprietarii, nu se poate conclude că s-au luat toate măsurile organizatorice adecvate pentru protejarea datelor cu caracter personal împotriva dezvăluirii acestora, de vreme ce orice terț care are acces în scară (și are acces ușor chiar și în cazul scărilor dotate cu interfon) va fi informat de identitatea proprietarilor.

Pentru aceste argumente îmi mențin opinia că afișarea listelor trebuie să se facă prin anonimizarea informațiilor în legătură cu datele personale, scopul pentru care are loc prelucrarea efectuată în temeiul obligațiile legale fiind atins și în acest fel.

Alte discuții în legătură

Divulgarea pe facebook a valorii sumei restante la întreținere a unui proprietar de către președintele asociației de proprietari MagdalenaMariaGrosu MagdalenaMariaGrosu Președintele Asociației de Proprietari a furnizat în cadrul unor comentari pe Facebook de pe pagina personală a unui proprietar-debitor valoarea sumei ... (vezi toată discuția)
Contradictie oug 97/2005 vs. legea 677/2001 vldstf vldstf Avem urmatorul act normativ : OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români Art. 38 (2) Cartea ... (vezi toată discuția)
Montare camere video la intrare in bloc si pe paliere dianahauk dianahauk Locuiesc intr-un bloc care are propia asociatie de proprietari. la ultima sedinta s-a discutat despre montarea camerelor video la intrare in bloc si pe ... (vezi toată discuția)