avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce acte pot solicita de la administratie bloc?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce acte pot solicita de la administratie bloc?

Va adresez aceasta intrebare pentru a-mi lamuri unele aspecte privitoare la legea 230. Spre exemplu, platim de ani de zile indemnizatiile celor din conducerea blocului, salariul administratorului si al femeii de serviciu, dar nu stim ce suma incaseaza fiecare deoarece pe lista de intretinere totul este cuprins sub titulatura "salarii". Apoi, daca nu am participat la adunarea generala de la inceptul anului, am fi dorit sa aflam si noi bilantul financiar-contabil pe anul trecut. Desi am solicitat in scris, acest document, sau macar o informare cu privire la bugetul pe anul in curs - pe capitole, asa cum prevede legea, cu paln de investitii, etc... - nu am primit nimic altceva decit amenintari cu tribunalul pentru "defaimare". Cum, ne intrebam, cind punem intrebari care au legatura cu banii nostri, suntem acuzati de ura si ni se trinteste usa in nas ca ei, conducerea blocului, nu raspund la provocari. Suntem confuzi, nu mai stim ce putem sa cerem, ce nu trebuie sa cerem... si va intrebam pe Dvs., cei de pe acest forum, cum obtinem informatiile legate de activitatea asociatiei? Orice raspuns avizat este apreciat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:47, 27 Iunie 2016
Conform dispozitii in vigoare L nr 230/2007
Art. 10
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Depuneti solicitare oficiala la presedintele de asociatie,cu numar de inregistrare sau semnatura preluare,sau mandat confirmare
Daca presedintele de asociatie nu intelege sa isi exercite cu respect si cu buna credinta obligatiile asumate,sesizati oficial serviciul de sprijinire si indrumare asociatii de proprietari din primarie si suplimentar solicitati aplicarea disp
Art. 32


(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor, pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.
Cred ca exista undeva un curs, un forum al celor din conducerea unui bloc, deoarece si mie mi s-a intimplat ceva asemanator. La o adresa-solicitare scrisa catre presedintele asociatiei (si nu este prima!), privitoare la raportul financiar pe anul 2015 si bugetul pe 2016, am primit un raspuns scris (cu copie la primarie), cum ca acel raport a fost postat la avizier (uitind insa mentioneze ca raportul se refera doar la perioada cuprinsa intre 30 noiembrie-31 decembrie 2015). Dupa care, urmeaza o serie de amenintari cu un proces pentru o asa-zisa "defaimare". Si eu as avea nevoie de un sfat in aceasta problema. La ce anume se refera presedintele asociatiei cind foloseste cuvintul "defaimare"? Faptul ca soliciti sa fii informat cu privire la situatia de ansamblu a asociatiei (situatie care nu a fost prezentata, de facto, nici in sedinta de adunare generala) reprezinta o defaimare? Faptul ca vrei sa stii cum anume se cheltuiesc banii din fondurile de reparatii si rulment reprezinta o defaimare? Spre exemplu, in afara de cheltuielile pe beneficiar din lista de intretinere, unde sunt trecute sumele corespunzatoare unei lucrari de inlocuire de teava, de la luna la luna fondul de reparatii scade vazind cu ochii, fara sa ni se spuna pe ce anume. Daca soliciti informatii privitoare la bugetul aprobat pe anul 2016 (ca sa-ti dai tu seama pe ce s-ar fi putut cheltui), raspunsul vine la fel de prompt: este o dovada de ura. Concluzia dinsilor este ca eu nu conosc prevederile legii, ca nu sunt obligati sa imi puna la dispozitie asemenea informatii si pe viitor imi vor ignora solicitarile. Cum se poate gestiona o situatie de acest gen? Bineinteles, pe ce articol al legii 230/2007, se poate baza raspunsul pe care l-am primit? Ce articol din lege as putea eu invoca pentru a mi se pune la dispozitie informatiile solicitate?
gabikov a scris:


Faptul ca soliciti sa fii informat cu privire la situatia de ansamblu a asociatiei (situatie care nu a fost prezentata, de facto, nici in sedinta de adunare generala) reprezinta o defaimare?


Ati participat la adunarea generala anuala?
daca in cadrul adunarii generale a fost prezentat Raportul de descarcare de gestiune,inseamna ca cenzorul ar fi trebuit sa informeze corect si concret participantii despre situatia asociatiei de proprietari
Ce articol din lege as putea eu invoca pentru a mi se pune la dispozitie informatiile solicitate?


Solicitati clarificarea tuturor aspectelor care va suscita interesul,in temeiul disp L nr 230/2007 art 10-mai sus postat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raport de activitate BullTerrier77 BullTerrier77 Buna ziua. In cadrul asociatiei de proprietari, ,,cineva'' din comitetul de administratie, (dar cine) trebuie sa intocmeasca un raport de activitate.... in ... (vezi toată discuția)
Descarcare de gestiune la asoc.de proprietari nikoleta_steliana nikoleta_steliana Am fost aleasa ca presedinte a Comisiei de cenzori de la blocul in care locuiesc. Sunt absolventa de Politehnica, ma pricep la contabilitate primara, dar nu ... (vezi toată discuția)
Presedinte de bloc demisioneaza dar refuza sa dea un raport cu situatia financiara a blocului androidu androidu Buna ziua. Presedintele de bloc la sedinta si a depus demisia insa noi ,locatarii am cerut un raport cu situatia financiara a blocului cu semnatura lui, ... (vezi toată discuția)